Diósgyőri vár környéke – Várják az ajánlatot, de nem jön

Akt.:
Felújított, takaros házakat és szépen gondozott portákat kénytelenek feladni a vár mellett élők
Felújított, takaros házakat és szépen gondozott portákat kénytelenek feladni a vár mellett élők
Miskolc – A Diósgyőri vár melletti ingatlantulajdonosok türelmét kéri az önkormányzat.

Ha már mennünk kell innen, akkor legalább haladna az ügy, vélekednek a Diósgyőri vár környékén élő ingatlantulajdonosok, azok, akiknek ingatlanjaik áldozatul esnek a vár további fejlesztésének. Mint mondták, nyár elején járt náluk a MIK Zrt. értékbecslője, aki azt közölte, 2-3 hét múlva kiderül, mennyit érnek az ingatlanok. De azóta nem történt semmi. Azaz mégis, mert kaptak egy levelet az önkormányzattól, amiben az állt, hogy október 31-éig mindenkivel személyesen egyeztetnek. Egyelőre tehát nagy a bizonytalanság. Közben pedig az a szóbeszéd járja a környéken, hogy egy kis házért 17–18 millió forintot ajánlott az önkormányzat. Mint kiderült, ennek nem sok köze van a valósághoz.

Panzióban?

A Haller György utcában lakó Tirk Józsefnek is költöznie kell.

– Mindig ez jár az eszemben, hogy lesz, mint lesz. Addig azonban nem tudok másik ingatlant keresni, amíg nem tudom, mennyit adnak az enyémért, és nem érkezik meg a számlámra a pénz. És azt sem tudom, hogy utána mennyi idő lesz a kiköltözésre. Már az is megfordult a fejemben, hogy néhány hétig panzióban kell majd laknom, amíg be tudok költözni az új házba. De mi lesz a kutyámmal? Őt nem vihetem a panzióba – dilemmázik József.

Hozzáteszi: amióta megtudta, hogy el kell adnia a házát, már a kertet sem gondozza olyan szívesen. Mindig arra gondol: az már nem az övé. Megjegyzi: az egyik nap bedobtak hozzá egy papírt, hogy a Győri kapuban eladó egy családi ház 17 millió forintért. Nyilván az eladók is tudják, hogy az itt lakóknak szükségük lesz másik ingatlanra.

A pár házzal arrébb lakó Hegedűs Anikó is a bizonytalanságra panaszkodik. Szeretné már tudni, hogy milyen összegre számíthat, hiszen csak ezután tud körülnézni az ingatlanpiacon. Tőle megtudjuk, az önkormányzat legutóbbi levelében az is szerepel, hogy köszönik eddigi türelmüket, és a további türelmüket kérik.

– Én szeretnék Diósgyőrben maradni, és egy hasonló házat venni, mint a mostani. Hét éve lakom itt, mert én itt akartam élni. Ezen idő alatt teljesen felújítottam belülről a házat. Most, ha el kell költöznöm, kezdhetem az egészet elölről – panaszolja Anikó, mert már nézegette az eladó ingatlanokat Diósgyőrben, de szinte mindegyik felújításra szorul. Véleménye szerint kártalanítást is kellene kapniuk az itt élőknek, hiszen nem ők akarnak innen elmenni.

Mindenki ideges

– Mindenki bizonytalan, mindenki ideges – a Bodrogi Zsigmond utcában lakó Kakszi Attila fogalmazott így. – Többen vannak azok, akik nem akarnak innen elköltözni, mint azok, akik mennének. Én azon aggódom, hogy ha megegyezünk az önkormányzattal a vételárról, utána mikor lesz a számlámon a pénz. Hiszen addig nem mehetek tárgyalni, amíg nem kaptam meg a vételárat. Ha a kinézett ingatlanban laknak, akkor meg kell várni, hogy ők is találjanak maguknak másik lakást. Aztán ki kell festeni, rendbe tenni a házat, szóval én úgy látom, hogy kell egy fél év, amíg az önkormányzattal való megállapodás után ki tudunk innen költözni. Most úgy gondolom, hogy ez jövő májusban történhet meg talán.

Attila természetesen gondol arra is, hogy mennyi pénzt ajánlanak majd fel neki. Annyi biztos: tíz évvel ezelőtt, amikor megörökölte ezt kis házat, 7 millió forint után fizetett illetéket, mert akkor azt mondták neki, hogy műemlékvédelmi és idegenforgalmi, valamint zöld területen áll. Azóta 3,5 millió forintot költött a felújítására, korszerűsítésére.

– Hegyi Erika –


“Korrekt összeg lesz”

Mint arról korábban írtunk, a miskolci önkormányzat folytatja a Diósgyőri vár fejlesztését, ezért van szükség a körülötte álló ingatlanok megvásárlására. A vár környékén összesen 16 ingatlant kívánnak megvásárolni. A fejlesztési terv része a kontrafal visszaépítése és a vizesárok vízzel történő megtöltése, a környezet rendezése. A felajánlott vételárral kapcsolatban korábban kérdéseinkre válaszolva az önkormányzat illetékese azt írta, hogy korrekt, elfogadható összeget kívánnak felajánlani annak érdekében, hogy teljes körűen kártalaníthassák a vár mellett lakókat.

Előzmények:

Dilemmák a Diósgyőri vár környékéről

Miskolc – Az önkormányzat személyesen tárgyal majd a várárok mellett élő lakókkal. tovább »

A Diósgyőri vár alatt vízáramlási zóna rejtőzik

Miskolc – A várárkot fel lehet tölteni vízzel, de csak a legnagyobb odafigyeléssel, tudtuk meg. tovább »

Lesz várárok és benne víz is!

Miskolc – Az önkormányzat szeretne minden ingatlantulajdonossal megállapodni, korrekt összeget fognak felajánlani. tovább »

„Mi nem akarunk elköltözni!”

Miskolc – A vár további fejlesztése miatt 13 ingatlantulajdonosnak mennie kell. tovább »