Dilemmák a Diósgyőri vár környékéről

Akt.:
Egyeztetésre várnak a Diósgyőri vár környékén lakók - illusztráció
Egyeztetésre várnak a Diósgyőri vár környékén lakók - illusztráció - © Fotó: ÉM
Miskolc – Az önkormányzat személyesen tárgyal majd a várárok mellett élő lakókkal.

A Diósgyőri vár mellett élők már nagyon várják, vajon milyen vételárat ajánlj fel az önkormányzat ingatlanjukért, de egyelőre arról sem kaptak hivatalos, írásbeli értesítést, hogy egyáltalán meg akarja valaki vásárolni a házukat, telküket. Mint arról korábban írtunk, a Bodrogi Zsigmond utca egy része és a Haller György utca néhány háza áldozatul esik a vár további fejlesztésének. Összesen 16 ingatlant érintenek a tervek, ennyit kíván az önkormányzat megvásárolni, vagy ha ez nem megy, kisajátítani.

Írásban nem

Az egyik Bodrogi Zsigmond utcai lakó (kérte, nevét ne írjuk meg) lapunknak elmondta: volt ugyan egy lakossági tájékoztató május 27-én, de erre nem minden ingatlantulajdonos kapott meghívót. Itt tudták meg, hogy házaik, telkeik áldozatul esnek a fejlesztéseknek. Erről azonban azóta sem kaptak semmiféle írásbeli dokumentumot.

Azután elkezdődött az értékbecslés, de van olyan lakó, aki addig nem engedi be az értékbecslőt, amíg nem születik közgyűlési határozat a vár melletti ingatlanok megvásárlásáról. A közgyűlés viszont nyári szünetet tart, legközelebb szeptemberben ül össze. A lapunknak nyilatkozó ingatlantulajdonos hozzátette: többen is nehezen hagynák ott a vár környékét. A szülők házát örökölték meg, azt újítgatták fel hosszú évek során összekuporgatott pénzükből.

– Elképzelésünk sincs, hogy mennyit kapunk majd. Bújjuk az internetet, új házat keresünk, de amíg nem tudjuk, milyen összegre számíthatunk, addig tárgyalni sem tudunk senkivel – jegyezte meg a lakó.

Más forrásból úgy tudjuk, a vár fejlesztésének áldozatul eső ingatlanokat egy másik értékbecslő is felmérte abból a célból, hogy az érintett lakók képben legyenek, amikor árajánlatot kapnak az önkormányzattól.

Elkészült

Megkerestük az érintett terület önkormányzati képviselőjét, Bartha Györgyöt is, aki lapunknak elmondta: tudomása szerint az értékbecslés elkészül azon ingatlanok esetében, ahol beengedték a szakembert. Ellenzéki (MSZP) képviselőként azonban semmilyen betekintése nincs a dokumentumokba.

– A legutóbbi közgyűlési ülésen felszólaltam ebben az ügyben. Kértem a városvezetést, hogy erkölcsi kártérítés is illesse meg a lakókat, hiszen ők nem akarnak elköltözni a vár mellől, és legtöbben Diósgyőrben szeretnének családi házat vásárolni – mondta a képviselő, hozzátéve: közgyűlési előterjesztés akkor születik az ingatlanvásárlásokról, amikor megtörténik az összes értékbecslés, mivel a vételárat szerepeltetni akarják a közgyűlési anyagban.

Az önkormányzattól szerettünk volna választ kapni a lakók minden kérdésére, de csak az alábbi sorokat kaptuk: „az önkormányzat minden lakóval személyesen tárgyal és egyeztet majd, éppen az ő érdekeiket tartva szem előtt”.

ÉM-HE


A Diósgyőri vár alatt vízáramlási zóna rejtőzik

Miskolc – A várárkot fel lehet tölteni vízzel, de csak a legnagyobb odafigyeléssel, tudtuk meg. tovább »

Lesz várárok és benne víz is!

Miskolc – Az önkormányzat szeretne minden ingatlantulajdonossal megállapodni, korrekt összeget fognak felajánlani. tovább »

„Mi nem akarunk elköltözni!”

Miskolc – A vár további fejlesztése miatt 13 ingatlantulajdonosnak mennie kell. tovább »