„Mi nem akarunk elköltözni!”

Akt.:
Kiss György és felesége háza is „veszélyben van” a vár szomszédságában
Kiss György és felesége háza is „veszélyben van” a vár szomszédságában - © Fotó: Ádám János
Miskolc – A vár további fejlesztése miatt 13 ingatlantulajdonosnak mennie kell.


„Derült égből villámcsapás.” Így fogalmaztak a Bodrogi Zsigmond utcán élő ingatlantulajdonosok, akik az elmúlt héten tudták meg, hogy a Diósgyőri vár rekonstrukciójának folytatása miatt költözniük kell. Az utca páros oldalának házai és kertjei ugyanis épp a vár szomszédságában fekszenek. Most nagy az elkeseredés. Van, aki semmiképp nem akar költözni, mások pedig attól félnek: olyan kevés pénzt kapnak majd a házukért, hogy abból csak egy kis panellakásra futja.

A 20-as számú ház lakója, Gáspár Pálné csak néhány mondatot tud elrebegni, mert elerednek a könnyei. Törölgeti a szemeit, egyszerűen nem érti, mi történik vele.

– Én nem szeretném eladni a házamat. Nem azért vettem meg, és újítottam fel évek alatt, hogy most elköltözzek innen. Igaz, hogy vályogból van a ház, de szép, rendes, takaros. Most hol találok a közelben hasonlót? Tiltakozni fogok az utolsókig! – ezt már sírva teszi hozzá.

Csak panelbe

A 26-os szám alatt élő Perjés Jenő és felesége, Ágnes a kertbe invitálnak bennünket. Ők töviről-hegyire elmesélik a történteket.

– Nemrég kaptunk egy levelet az önkormányzattól. Lakossági tájékoztatóra hívtak bennünket, azt írták, a vár rekonstrukciójával kapcsolatban. De azt álmodni sem mertük, hogy ez azt jelenti, hogy nekünk el kell innen költöznünk – meséli Jenő. – Ott volt Kriza Ákos polgármester, a város főépítésze, ügyvéd, osztályvezető és a MIK képviselői. Kijelentették, a városnak ezekre az ingatlanokra szükségük van. A város ajánlatot fog tenni a vételárra, ha valaki ezt nem fogadja el, következik a kisajátítás. Mi a legjobban attól félünk, hogy a felajánlott vételárért nem találunk hasonló családi házat, ugyanilyen szép környezetben. Itt él a 83 éves édesanyám és a fiam is. A házunk ugyan régi, felújításra vár, de tágas, 3 szoba van benne. Nagy az esély rá, hogy csak egy panelbe tudunk majd költözni. De attól is félek, hogy az édesanyámat nagyon megviseli majd a változás. Itt születtem, itt éltem le az egész életemet – teszi hozzá Jenő.

Ágnes megjegyzi: egy-két lakó van csak az utcában, akik el akarnak költözni, a többiek mind maradnának. Az egyik szomszédnak két ingatlanja is van itt, az egyiket a fiának vette, újítgatta.

A házaspár azt is elmeséli, hogy a polgármester azt mondta a lakóknak, az ingatlanok forgalmi értékét, plusz 10 százalékot fognak felajánlani. Jenő szerint más országokban ilyenkor erkölcsi kártérítést is kapnak az ingatlantulajdonosok, hiszen nem ők akarnak megszabadulni a házuktól.

És a papagájok?

Becsengetünk Kiss Györgyékhez is. A feleség nyit ajtót. Azt mondja, ő sem tud napirendre térni a történtek fölött.

– Két héttel ezelőtt járt nálunk a vár régésze, és azt mondta, hogy semmiféle kisajátításról nem lesz szó. Ennek ellenére a múlt héten az ellenkezőjét jelentették be, de úgy, hogy még a saját önkormányzati képviselőnk sem tudott az egészről – sorolja az asszony.

Férje hozzáteszi: fogalma sincs, hogy mi lesz velük. Mert kutyájuk van, tyúkjaik, és 20-féle papagájuk. Neki ugyanis a papagájtenyésztés a hobbija. Panelbe pedig nem viheti az állatokat.

Csiszár István is háborog. Ő fajátékokat és hangszereket készít, van egy körhintája is, mindehhez családi ház és kert szükséges. Ő úgy tudja, hogy a várárokba nem lehet vizet engedni, mert alattuk ivóvízbázis rejtőzik, és azt nem szabad megbolygatni. Véleménye szerint egészen más célja van a vételi szándéknak.

– Ezekért az ingatlanokért 4–5-szörös árat kellene kapnunk kártérítésként, hiszen mi nem akarjuk azokat eladni – szögezi le Csiszár István.

Kérdéseket tettünk fel a miskolci önkormányzatnak a vár környéki ingatlanokkal és tervekkel kapcsolatban. Várjuk a válaszokat.

– Hegyi Erika –