Bulvár, celeb

2018.11.07. 13:05

Hihetetlen sztori a férfiról, akit az anyanyelve miatt elektrosokkoltak

Skizofrénnek hitték, intézetbe zárták, elektrosokkot kapott, pedig csak magyarul beszélt.

Skizofrénnek hitték, intézetbe zárták, elektrosokkot kapott, pedig csak magyarul beszélt.

A történet egy bizonyos Victor Gyoryről szól és a hatvanas évek Amerikájában játszódik. A sztori szerint a férfit, miután öngyilkosságot kísérelt meg, 1969 áprilisában kényszergyógykezelésre utalták be egy philaderphiai kórházba. Az orvosok paranoid skizofréniát diagnosztizáltak nála és az akkoriban gyakori elektrosokk-terápiára utalták. Csakhogy a döntésben nagy szerepe volt annak, hogy Gyory a feltette kérdésekre értelmetlen halandzsával felelt – amiről később kiderült, hogy nem halandzsa volt, mindössze anyanyelvén, magyarul beszélt.

Mivel az amerikai orvosok nem érettetek magyarul, a páciens pedig angolul nem beszélt, azt hitték, hogy zavart a viselkedése, és kezelésre szorul – amit aztán hónapokon át meg is kapott. Végül a kórház három dolgozója értesített egy Citizens Commission on Human Rights (CCHR) nevű szervezetet, akik bíróságra vitték az ügyet, és Gyoryt 1969 szeptemberében kiengedték, amiben nagy szerepe volt a szintén magyar származású Thomas Szasz pszichiáternek, a CCHR egyik alapítójának.

Forrás: index.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!