Budapest hírei

2011.01.10. 22:35

Zeppelin project - a beruházó visszavonja a bontási engedélyre vonatkozó kérelmet

<p>Budapest - Visszavonják a bontási engedélyre vonatkozó kérelmet - közölte a belvárosi, Bécsi utcai Új Városközpont beruházója.</p>

A Csipak Acquisitions Zrt. hétfői közleményében ugyanakkor azt írja: továbbfejlesztik a Zeppelin projekt építészeti terveit.

A társaság tájékoztatása szerint tiszteletben tartják az V. kerületi önkormányzat álláspontját, vagyis, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) által kiadott előzetes szakhatósági állásfoglalás alapján a bontási engedélyt ebben a stádiumban nem adhatja ki. Ugyanakkor közlik: a KÖH előzetes szakhatósági állásfoglalásával nem értenek egyet, mivel az véleményük szerint ellentmond a 2008-ban módosított Kerületi Szabályozási Tervhez ugyanezen hivatal által kiadott szakhatósági állásfoglalásnak. Hozzáteszik: a Belváros szabályozási terve 2008 decemberében vált hatályossá és azóta is hatályban van. Eszerint a szóban forgó három Bécsi utcai ingatlanból kettő bontható. A harmadik, Bécsi utca 10. szám alatti ingatlan pedig a fővárosi védettség megszűnése után vált bonthatóvá.

Álláspontjuk szerint a KÖH úgy adta ki előzetes szakhatósági állásfoglalását, hogy még nem állt rendelkezésre az - egyébként jogszabályokban előírt, és a beruházó, illetve a kérelmező által elkészítendő - értéktanulmány. Ezért a cég úgy döntött, visszavonja a bontási engedélyre vonatkozó kérelmét. Ugyanakkor hozzáteszik: egyrészről továbbfejlesztik az Új Városközpont - Zeppelin projekt építészeti terveit, másrészről pedig az értéktanulmány elkészülte után párbeszédet kezdeményeznek a KÖH-el.

A beruházó közleményében emlékeztet arra, hogy a 2008-ban módosított Kerületi Szabályozási Terv alapján kezdték el az Új Városközpont - Zeppelin projekt koncepció terveinek elkészítését, abban a tudatban, hogy az épületek nem állnak műemléki védettség alatt, vagyis elbonthatóak, és így a terv megvalósítható. Mint írják, megerősítette őket a 2010 novemberében kézhez vett jogerős elvi építési engedély, amely egyértelműen tisztázza a három meglévő ingatlan helyén megépíthető Új Városközpont - Zeppelin beépítési paramétereit. Ebből egyértelműen következik, hogy ennek megépítéséhez a meglévő épületek bontása szükséges.

A Csipak Acquisitions Zrt. közleményében hozzáfűzi: továbbra is számítanak az V. kerületi önkormányzat támogatására.

- Független Hírügynökség -


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!