BOON Sziréna

2018.02.17. 18:27

Két napig feküdt megkötözve a durván bántalmazott férfi Felsőzsolcán

Felsőzsolca - Javítóintézetbe és börtönbe kerülnek a 70 éves férfit megverő, megkötöző intézeti fiatalok.

Felsőzsolca - Javítóintézetbe és börtönbe kerülnek a 70 éves férfit megverő, megkötöző intézeti fiatalok.

Egy felsőzsolcai gyermekotthon három neveltje 2015. szeptemberében, az esti órákban kiszökött az otthonból. Találkoztak negyedik társukkal, és céltalanul csavarogni indultak. Egy egyedül élő idős ember háza előtt hangoskodtak és szóváltásba keveredtek a 70 éves férfival. A vita után tovább indultak, de nem sokkal később megegyeztek abban, hogy visszamennek az idős férfihoz és elveszik értékeit.

Visszamentek, rátámadtak

A banda a kerítésen átmászva jutott be a portára, bementek a házba, az alvó férfit lelökték az ágyról, és ütötték-verték és értékeit követelték. A megtámadott idős ember többször elmondta nekik, hogy nincs semmilyen értéke, és kérlelte őket, hogy hagyják el otthonát. Miután a házat átkutatva sem találtak értéktárgyakat, felhagytak a veréssel. Távozásuk előtt még a földön fekvő mozgásképtelen férfit a csuklójánál szorosan megkötözték. Két napon keresztül magatehetetlenül a feküdt a földön, ismerősei találtak rá. A fejét ért ütések és rúgások következtében életveszélyes sérüléseket szenvedett. A Miskolci Törvényszék 2017 szeptemberében „társtettesként elkövetett rablás bűntettének kísérlete, társtettesként elkövetett testi sértés bűntette miatt” B. R. K. első rendű vádlott 4 év javítóintézeti nevelését rendelte el.

Jogerős ítélet

A bíróság „társtettesként elkövetett rablás bűntettének kísérlete, társtettesként elkövetett testi sértés bűntette miatt” H. N. másodrendű vádlottat 4 év fiatalkorúak börtönbüntetésére és 4 év közügyektől való eltiltásra ítélte. H. Gy. harmadrendű vádlottat „társtettesként elkövetett rablás bűntettének kísérlete, társtettesként elkövetett testi sértés bűntette és személyi szabadság megsértésének bűntette miatt” 5 év fiatalkorúak börtönbüntetésére és 5 év közügyektől való eltiltásra ítélte. „Társtettesként elkövetett rablás bűntettének kísérlete, társtettesként elkövetett testi sértés bűntette miatt” H. Zs. negyedrendű vádlott 4 év javítóintézeti nevelését rendelték el. Az ítélet ellen a másod-, harmad- és negyedrendű vádlott enyhítésért fellebbezett.

Nem volt indok az enyhítésre

A Debreceni Ítélőtábla Dr. Balla Lajos vezette tanácsa helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét. Az ítélőtábla nem látott indokot a fellebbezéssel érintett vádlottak egyikénél sem az enyhítésre. Bár csökkent az életellenes cselekmények száma az ítélőtábla illetékességi területén, azonban az idősebb korú sértettek sérelmére elkövetett cselekmények száma főleg a kisebb településeken érezhetően nőtt. A társadalom védelmét pedig nem elég önmagában nevelő célzatú döntésekkel biztosítani, szükség van a szigorúbb szankciókra. Az ítélet jogerős.

- SZB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!