BOON Sziréna

2018.01.05. 11:31

Műszaki hiba miatt éghetett ki egy autó Mádon

Mád - Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy parkolóban álló személygépkocsi Mádon, a Zrinyi Miklós utcában csütörtökön késő délután.

Mád - Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy parkolóban álló személygépkocsi Mádon, a Zrinyi Miklós utcában csütörtökön késő délután.

Az esethez riasztott szerencsi hivatásos tűzoltók gyorsan eloltották a lángokat és megakadályozták a tűz továbbterjedését, de a gépkocsi így is teljesen kiégett, tájékoztatott a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. A tűzesetnél személyi sérülés nem történt.

Megelőzhető lenne

Az esetnél – mint általában a hasonló járműtüzeknél – nem készül tűzvizsgálat, tudtuk meg. Így jelenleg nem lehet tudni mi okozta az álló autóban a hirtelen, és nagy terjedelmű, teljes kiégést okozó tüzet. Azonban a katasztrófavédelem decemberi kiadványában Ruskáné Takács Anita tűzoltó főhadnagy szedte csokorba, mi okozza a leggyakrabban az – egyébként növekvő számú – gépjárműtüzeket. A helyszínen tapasztaltak alapján a leggyakrabban a motortérben alakul ki a tűz, valamilyen elektromos berendezés közelében, vagy az üzemanyagrendszernél.

Ebből pedig az következik, hogy a gépjárműtüzek nagy része megelőzhető lenne, ha a tulajdonosok rendszeresen átnézetnék és karbantartanák autójukat, a motorteret tisztán tartanák és figyelnének arra, hogy az üzemanyag tankoláskor csakis a tankba kerüljön. Ugyanakkor ajánlott egy kisebb méretű tűzoltó készüléket is elhelyezni az autóban.

Kamionok égtek

A mádi esetet megelőzően megyénkben kétszer is kamion gyulladt ki, menet közben a közelmúltban, és mindkétszer a kerekektől indultak a lángok. December 18-án a 37-es úton Újharangod közelében egy ruhaneműket szállító kamion pótkocsija égett teljes terjedelmében. November 8-án pedig az M3-as autópályán, Csincse külterületén egy papír árút szállító külföldi kamiont oltottak hosszan a mezőkövesdi, mezőcsáti, miskolci és tiszaújvárosi hivatásos, valamint mezőcsáti önkéntes tűzoltók. A közútkezelő gépei az út menti árokba pakolták az izzó szállítmányt, amit további egy órán keresztül oltottak a tűzoltók.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!