BOON Sziréna

2010.02.07. 10:46

Villanyóra nincs, de áram mindig kerül

<p>Miskolc - Szomszédaitól lopja az áramot, akik viszont nem tudják, mit kellene tenniük.</p>

Az egyik olvasónk azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy a lépcsőházukban lakók valamelyike hol szomszédaitól, hol pedig a közös helyiségekből lopja az áramot, de érdemben nem tudnak semmit sem tenni ellene.

"Senki nincs aki orvosolná ezt a nem is kis problémát", fogalmazott olvasónk, majd elmesélte a történetet: a lépcsőházban öt lakás van egy szinten, közülük négyen rendszeresen fizetik a rezsit, az ötödik lakó viszont nem – neki már villanyórája sincs, áram viszont van a lakásában.

Hogy hogyan lehetséges ez? A nem fizető lakót két szomszédjától közös fal választja el, így szinte gyerekjáték volt az egyik fal óvatos megbontása árán a szomszéd mért vezetékét megcsapolni. Mire a szomszéd rájött, hogy nem csak a saját áramdíját fizeti, már 1600 KWh áramot loptak el tőle. A nem fizető lakó másik oldali szomszédja – tanulva lakótársa kárán – villanyszerelőt hivatott és megelőző jelleggel megszüntette a közös falon levő vezetéket. A nem fizető lakó így már nem tud a szomszédain élősködni – de újra van áram a lakásában, ami gyaníthatóan a közös helyiségek hálózatának megcsapolásából származik.

Fel kell jelenteni!

A lakók jelentették a történteket az áramszolgáltatónak, ahol azt javasolták nekik, hogy a méressék be a hálózatukat és tegyenek feljelentést a rendőrségen. Ha pedig közös helyiségből történik a lopás, a közös képviselőnek kell megtennie az ügyben a szükséges lépéseket. Ő viszont azért nem tesz semmit, mert ha megszüntetteti az áramlopás lehetőségét, a renitens lakó egy órával később "úgyis" visszaköti a drótot.

Mészáros Sándor, az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. (ÉMÁSZ) kommunikációs igazgatóhelyettese a következőt mondta el a hasonló ügyekkel kapcsolatban: az épületek elektromos hálózata a mérőóráig tartozik a szolgáltatóhoz, ami utána történik, az a fogyasztó "felelőssége", ezért ha valaki gyanítja, hogy a szomszédja az általa fizetett áramot használja, mindenképpen hívjon szakembert, aki megállapítja a tényt, majd a rendőrségen tegyen feljelentést. Ha a közös helyiségek áramát használja valaki illegálisan, akkor is célszerű ugyanezt az utat követni.

Dr. Gaskó Bertalan, a B.-A.-Z. megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályának vezetője is úgy véli, az ilyen esetekben feljelentést kell tenni, különben a rendőrség nem tud eljárni a renitens szomszéd ellen. Az áram árucikk, "dolog", így illegális használata kimeríti a lopás tényállását, ami abban az esetben már értékhatártól függetlenül bűncselekménynek minősül, ha közös helyiségből vagy dolog elleni erőszakkal történik, tette hozzá a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!