BOON Sziréna

2008.09.15. 18:30

Komédia-monológ a tárgyalóteremben

<p>Miskolc - Befejezéséhez közeledik az orvosveszetgetéses per tárgyalássorozata - hétfőn komikus szöveget tartalmazó iratokat ismertetett a bíróság...&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/a-bunteto-torvenykonyv/cn/boon-news-em_01-20070419-035515"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B> A Büntető törvénykönyv</B></A></p>

A két és fél évvel ezelőtt megkezdetett és orvosvesztegetéses ügyként elhíresült monstre per tárgyalássorozata a vége felé közeledik. A B.-A.-Z. Megyei Bíróság dr. Czibrik Attila vezette bíró tanácsa hétfőn több száz oldal iratot ismertetett.

Akadt még jó néhány abból, ami a titkosszolgálati módszerekkel készült lehallgatási anyagok adatait tartalmazza. Ha csupán a bíró hangját hallgatta volna valaki, arra is gondolhatott volna, hogy a Mikroszkóp színpad kabaréjának egyik előadását vették fel. A bírónak ugyanis olyan szöveget kellett felolvasni, amiben hemzsegett a b...meg, izé, az oszt, szőke k..va, és más. A megmosolyogtató szöveg valójában tragikomikus helyzet véresen komoly bizonyítéksora. Az elhangzottak súlyos börtönéveket jelenthetnek egy-egy vádlott fejére. A telefon egymást néha néven, vagy valamilyen betűjellel megnevező beszélgető partnerek egyebek mellett arról szóltak, hogy megkapta-e valaki a pénzt. Feljelentették-e őket? Ki van bezárva? Ki vallott és énekelt a rendőröknek? Köpött-e a bent lévő, vagy sem?

Tiszta priuszok

Akadt olyan jegyzőkönyv is, amiben az egyik vádlott azt mondja a másiknak, hogy amíg őt nem bántják, addig ő sem bánt a másokat. De amennyiben rávallanak, akkor azok csőbe jutnak. Mások helyet nem akar bűnhődni.

Elhangzanak a beszélgetések során különféle összegek is. Harmincezertől a több milliós ingatlanig. Az egyik vádlott azt mondja partnerének, hogy a rendőrök mondták neki, hogy mindent tudnak. Lehallgatták a telefonokat. De ez nem igaz. Nem hallgatják le őket. Utalást tesz egyikük arra, hogy a "tudományosoknak" köszönhető, hogy a kaptárból kijöttek a letartóztatottak. Néhány ügyvédre is kelletlen megjegyzést tesznek a lehallgatott személyek.

A bíróság mindenkitől megkérdezte, hogy van-e még igény a nyomozati iratokra. Kér-e valaki belőle. Senki nem jelentkezett. A taláros testület ismertette valamennyi vádlott priuszát. Kettő akadt közöttük, aki már összeütközésbe került a törvénnyel. Egy férfit ittas vezetésen kaptak, egy nő pedig magánokirat hamisítást követett el korábban. A többiek előélete azonban tiszta. A bíróság még szakértőt is meghallgat a per hátralévő részében. Ítélethozatalra még az idén sor kerülhet. A tárgyalást a bíróság elnapolta. A per szerdán folytatódik.

Előzmények

A perbe fogott tizenegy orvost, kilenc nővért és közvetítőt, valamint félszáz rokkantosított személythivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettel és más bűncselekményekkel vádolta meg a B.-A.-Z. Megyei Főügyészség.

Az öt éve elkezdődött büntetőeljárás eredményeként feltárt cselekményt több száz oldalas iratban foglalta össze a vádhatóság. A perirat szerint kenőpénz fejében az orvosok nem a valós állapotnak megfelelő rokkantsági százalékot állapítottak meg a betegeknél, és ezzel kárt okoztak az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP). Személyenként néhány százezer forinttól többmilliós összegig terjed az államot ért kár. Ráadásul az Országos Orvosszakértő Intézet néhány orvosa kötelességét megszegve hamisan állapította a páciens munkaképességét.

Az ügy másik szála a Szent Ferenc Kórház néhány orvosát és alkalmazottját érintette, akik ugyancsak közvetítői díj fejében kórházi zárójelentést produkáltak a rokkantosításhoz úgy, hogy a pácienseknek be sem kellett feküdniük a kórházba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!