boon-sportoldal

2016.10.25. 15:55

Diósgyőri stadionrekonstrukció - Százhúsz millió forinttal számolnak a birkózók

Miskolc - A diósgyőri stadion­rekonstrukció keretében új csarnokot kapnak a birkózók.

Miskolc - A diósgyőri stadion­rekonstrukció keretében új csarnokot kapnak a birkózók.

Ha minden igaz, a hétvégén „elköszön” a szurkolóktól a DVTK évtizedes múltra visszatekintő stadionja, klubháza és ennek jegyében ideiglenesen rendeződik a piros-fehérek birkózóinak helyzete is.

– Ahogy közeleg a stadionbúcsú időpontja, úgy gyorsult fel a leendő birkózócsarnokkal kapcsolatos egyeztetési folyamat – mondta dr. Szinay Attila, a Diósgyőri Birkózó Club felügyelőbizottságának elnöke. – Kezdjük az elején: azt már tudjuk egy ideje, hogy a jelenlegi edzőtermünket a stadion főépületével együtt lebontják, ennek következtében először egy jó adottságú ideiglenes elhelyezést kellett találnunk. Ebben szerencsére partner volt a diósgyőri komplexumhoz közeli Könyves Kálmán Általános Iskola és fenntartója. Szűkös anyagi lehetőségeinket figyelembe véve egyeztünk meg a bérleti díj mértékében, és tekintettel voltak ránk a teremhasználat órarendjének megállapításakor. Hangsúlyozom: nagy segítség a gyerekeknek és a szülőknek egyaránt, hogy viszonylag közel leszünk állandó helyünkhöz. Ez csak átmeneti állapot, amely kényelmetlenségekkel és lemondással jár, de mi, birkózók már megtanultuk, hogy a sportágunkban sok mindent fel kell adni, ha valaki eredményt akar elérni.

Döntést hoztak

Az fb-elnöknek ezután „elárultuk”, amit hallottunk, nevezetesen azt, hogy új csarnokot kapnak…

– A hírek igazak – felelte dr. Szinay Attila. – A közelmúltban Németh Szilárd országgyűlési képviselővel, a Magyar Birkózó Szövetség elnökével felkerestük Fürjes Balázst, a Kiemelt Kormányzati Beruházásokért felelős kormánybiztost, akivel a korábban megszületett döntésről – mely szerint Diósgyőrben új birkózócsarnokot kell építeni –, illetve ennek végrehajtásáról egyeztettünk. A megbeszélésen jelen volt a város alpolgármestere, dr. Kiss János is, aki elfogadta azt a verziót, hogy az önkormányzat a földterület ingyenes használatával járul hozzá a projekt megvalósításához. Így nagy örömünkre a város legutóbbi közgyűlésén a képviselők meg is hozták az ezzel kapcsolatos döntést. A közös előkészítő munka során azonban még számos – főleg jogi és pénzügyi jellegű – kérdés merült fel, de mind a kormánybiztos hivatala, mind a stadiont építő projekttársaság, továbbá a Nemzeti Sportközpontok részéről támogató hozzáállással találkozom, miközben heti rendszerességgel egyeztetünk.

Előzetes kalkulációval

A diósgyőri birkózók első emberétől megkérdeztük azt is, hogy mennyibe kerül, és ki állja az új csarnok bekerülési költségét, amire dr. Szinay Attila ezt válaszolta:

– A dolgok jelenlegi állása szerint egyelőre még csak előzetes kalkulációval rendelkezünk, és ez körülbelül 120 millió forintos költséggel számol, az összeget pedig a két miskolci stadionprojekt (a DVTK- és az MVSC-pálya) költségei között kell megtalálni. A kormánybiztos – egybehangzóan a korábban kifejtett álláspontunkkal – úgy számol, hogy a birkózócsarnok, amely önálló felépítményként a stadion közelében valósul meg, építési költsége nagyjából 1 százalékát teszi ki az összes költségnek, és az állományában van olyan szakember, aki végre tudja hajtani azt a feladatot, hogy megtalálja ezt az összeget ebben a nagy beruházásban… Ebből következik, hogy a költséget végső soron a Magyar Állam viseli a stadionépítési projekt részeként. Szerintünk így kerek az „ügy”, hiszen volt egy birkózócsarnok, majd egy edzőterem, amely a felújítás miatt és után nem lesz többé, így az elhelyezésünk is szintén egy megoldandó feladat. Jelenleg a tervezés előkészítése folyik, így az a közeljövő történése lesz, hogy a birkózócsarnok tervezése-engedélyeztetése és kivitelezése a szerződésekben is megjelenjen. Az előzményekhez pedig hozzátartozik még: Repka Attila olimpiai bajnokunkkal két-három éve kilincselünk, hogy ha egyszer eljön a stadionfelújítás ideje, akkor méltó módon oldják meg a mi ügyünket is.

Vállalják a tortúrát

Dr. Szinay Attila arról is beszélt, hogy számukra átmenetileg gondot okoz a teremváltás:

– Költözésünk természetesen kényelmetlenséggel és szakmai visszalépéssel is jár, de annak reményében vállaljuk ezt a tortúrát, hogy évtizedekre biztosítjuk a klub edzéslehetőségét. Nem akarom elmulasztani azt sem, hogy kitérjek a Miskolc Holding támogató közreműködésére, Vécsi György igazgatósági elnök segítségére. A holding mind a költözésben, mind a kényszerű raktározásban mellénk áll, a segítségünkre van. A mostani helyzetünk egyik pozitívuma, hogy valamennyi tagunk vállalja a kényelmetlenséget, és meggyőződésem, hogy aki ezután is rendszeresen jár majd az edzéseinkre, az tényleg birkózó akar lenni. Ehhez persze a szülői segítség is nélkülözhetetlen, de valamennyien tudjuk, hogy mi és miért történik, az egymásra utaltság pedig csak erősít bennünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!