boon-sportoldal

2013.11.13. 12:11

Karate: ismét nemzetközi lesz az Avas Kupa

 Miskolc - A decemberi Avas Kupával adóznak Csordás József emlékének a miskolci Justitia Fuji-Yama SE karatékái.

 Miskolc - A decemberi Avas Kupával adóznak Csordás József emlékének a miskolci Justitia Fuji-Yama SE karatékái.Hagyományosan az Avas Kupa, a Csordás József Emlékverseny vár december 8-án a karatékákra az egyetemi körcsarnokban. Mit jelent és jelentett a rendező Justitia életében Csordás Sensei?

- Csordás József Sensei hosszú éveken át vezetőedzője volt a karate szakosztálynak, emlékeim szerint 1995-ben vette át az edzések irányítását a Shihan Mészáros Jánostól, amit haláláig, azaz 2006-ig igazgatott. Számos versenyző életében, köztük az enyémben is, meghatározó szerepet töltött be személyisége - fogalmazott Kis Virág, a BAZ Megyei Karate Szövetség főtitkára, a Justitia Fuji-Yama SE edzője, az Avas Kupa egyik főszervezője. - Legjelentősebb versenyeredményeinket neki köszönhettük, melyben stílus világbajnoki és világkupás dobogós helyezések is voltak bőven. Kedves személyisége, mely mellett ki tudta hozni belőlünk a legjobbat, nagyon jó kombinációnak minősült. Többen éreztük úgy, hogy nem csupán az edzőnk, hanem egyben apánk és jóbarátunk is.

Több, mint 300-an

Az idei Avas Kupán a visszajelzések alapján idén is jönnek karatékák a környező országokból, így lesznek szlovák, román és ukrán versenyzők is. Emellett a szervezők bíznak benne, hogy a tavaly részt vett olasz, vagy a korábbi években hozzájuk látogatott örmény csapat is vendégeskedik nálunk december elején. A miskolci verseny egyébként elsősorban a megyei karatékák számára nyújt nemzetközi megmérettetési lehetőséget alacsonyabb költségek bevonásával, de Kis Virág hiszi, hogy a magyar versenyzők közül az elithez tartozók is ellátogatnak Miskolcra. Már csak azért is, mert a novemberre tervezett diákolimpia országos döntője átkerült a következő esztendőre, s ezért talán több magyar sportoló fogja kihasználni az Avas Kupát arra, hogy jó formáját megőrizze a következő éveleji megmérettetésekre.

- Nagyon bízunk benne, hogy a tavalyi létszámot meghaladó, vagyis több mint 300 fő vesz részt az idei emlékversenyen, melynek elsődleges célja továbbra is a sportbarátságok ápolása mellett Csordás József Sensei emlékének ápolása - árulta Kis Virág. - A decemberi viadalon a versenyszámokra szeretnénk a hangsúlyt fektetni, így a megnyitó ünnepséget nem nyújtjuk el, hanem mihamarabb kezdetét veszik majd a kata (formagyakorlat) és a kumite (küzdelem) versenyszámok. A verseny zárásaként különdíjakat fogunk átnyújtani a legeredményesebb hazai és külföldi egyesületeknek, a legeredményesebb férfi és női versenyzőnek, valamint az Észak-Magyarország napilap és a Búza téri OMV jóvoltából ajándékcsomagok találnak gazdára.

ÉM - JLI

Egy kis számmisztika

A megyében működő karate klubok taglétszámáról nincs pontos adat, de a megyei klubok száma körülbelül 20. Kis Virág becslése alapján ezen klubokban összesen több mint 1000 fő űzi a harcművészet pusztakezes válfaját. A miskolci Justitia Fuji-Yama SE rendelkezik a legnépesebb táborral: hozzávetőlegesen 150 karatéka látogatja a miskolci Toldi utca 9. szám alatt található edzőtermet.


 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!