BOON - Sport - Triatlon

2017.06.04. 16:48

Dévay U23-as Európa-bajnok

Tiszaújváros - TTK: aquatlon kontinensbajnoki cím és korcsoportos első hely Pozsonyból, két madridi junior győzelem.

Tiszaújváros - TTK: aquatlon kontinensbajnoki cím és korcsoportos első hely Pozsonyból, két madridi junior győzelem.

A Tiszaújvárosi színeket képviselő sportoló, Dévay Márk sikerével ért véget a múlt hétvégén Pozsonyban megrendezett aquatlon Európa-bajnokság. Az 1000 méteres úszásból és 5 km-es futásból álló erőpróbán Márk az elit abszolút értékelésben, mindössze 25 másodperccel elmaradva a győztes hazai Richard Vargától, a harmadik pozíciót érdemelte ki, mely az U23-as korcsoportban Európa-bajnoki címet hozott neki. A Tiszaújvárosi Triatlon Klub versenyzői közül még négyen álltak rajthoz a szlovákiai kontinensviadalon, akik közül az age-goup 16-19 éves kategóriában első helyen végző Dévay Zsombor szerepelt a legjobban.

Madridban

Egy másik tiszaújvárosi triatlonosokból álló csoport Madridban állt rajthoz. Szombaton a junioroknak egy sprint távú (750 m úszás, 20 km kerékpározás, 5 km futás) erőpróbát rendeztek, mely a házigazdák számára Eb-válogató volt. A lányoknál Putnóczki Dorka már az első számban faképnél hagyta riválisait, majd kerékpározás közben körről körre növelve előnyét, egyedül teljesítve a befejező számot nyerte meg a versenyt. A fiúknál Lehmann Csongor lepte meg a hispánokat azzal, hogy második helyen jött ki a vízből. A kerékpározást egy négytagú szökevénycsoport tagjaként tudta le, ahol a spanyolok második legjobbja, Alberto Gonzales Garcia is tekert, aki a depóból valósággal „kirobbant” az első helyen. 1200 méter elteltével Csongor utolérte, majd leelőzte az élen állót, és nem kis meglepetést okozva az első helyen érkezett célba. A két sportoló június közepén Kitzbühelben, a korosztályos Európa-bajnokságon képviselheti hazánkat.

Élete első felnőtt ITU Triatlon Világ-kupáján vasárnap, szintén Madridban mutatkozott be Lehmann Bence, aki még csak elsőéves U23-as versenyző. Az 1500 méteres úszás során Bence mindössze 15 mp hátrányban próbált csatlakozni egy kerékpáros sorhoz. A 40 km-es, 7 körből álló, összesen 1000 méter szintemelkedéssel nehezített pályán, melynek része volt körönként egy 1,5 km-es, átlagosan 10 százalékos emelkedő is, a leszakadóknak nem sikerült felzárkózniuk. Mivel a 10 km-es futópálya is tartogatott domborzati meglepetéseket, előrelépésre nem igazán lehetett számítani, maradt a tisztes helytállás. Az augusztusi U23-as Eb-re készülő Lehmann Bence az 54. pozícióban fejezte be a küzdelmet az idei világkupa-sorozat minden bizonnyal legkeményebb pályáján. A pálya nehézségére jellemző, hogy 16 (!) sportoló adta fel a versenyt.

A Balatonon

Szintén tiszaújvárosi triatlonos hír a hétvégéről, hogy Hankó Dávid fölényes sikert aratott a BalatonMan Kenese 2017 elnevezésű nemzetközi középtávú (1900 m úszás, 90 km kerékpározás, 21 km futás) versenyen. Hankó Dávidnak ez a viadal jó főpróba volt a közeljövőben szintén a Balaton partján megrendezendő nyílt középtávú országos bajnokságra, ahol olyan világsztárok is lesznek a mezőnyben, mint a többszörös hosszútávú világ- és Európa-bajnok német Andreas Raelert.


Aquatlon Európa-bajnokság

  • Férfi Elit abszolút: 3. Dévay Márk (Tiszaújvárosi TK) 28:38 perc.
  • Férfi U23-as korcsoport: 1. Dévay Márk (Tiszaújvárosi TK) 28:38 perc.
  • Női junior: 13. Szegedi Sára (Tiszaújvárosi TK) 36:07 perc.
  • Női, AG16-19: 8. Filep Zsanna (Tiszaújvárosi TK) 40:30 perc.
  • Férfi AG16-19: 1. Dévay Zsombor (Tiszaújvárosi TK) 30:32 perc.
  • Férfi AG45-49: 15. Bán Csaba (Tiszaújvárosi TK) 40:03 perc.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!