Aluinvent-DVTK: A Galatasaray ellen még egyetlenegyszer sem meccseltek

Miskolc - Hetedszer játszik török együttes ellen az Európa Kupában a diósgyőri női kosárcsapat.

Miskolc - Hetedszer játszik török együttes ellen az Európa Kupában a diósgyőri női kosárcsapat.

Az Aluinvent-DVTK női kosárlabdacsapata szerdán Isztambulba utazik, hogy a másnap, 17.30-tól Európa Kupa-mérkőzésen a Galatasaray ellen játsszon meccset. A piros-fehéreknek a 17.nemzetközi kupaidényükben ez lesz a 123. tétmeccsük a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség által kiírt sorozatban, de a nagy múltú, és népszerű török klub csapatával még egyszer sem találkoztak.

Legutóbb

A diósgyőri csapat legutóbb 2016. december 15-én játszott Törökország legnagyobb városában, amikor csoportmeccsen a Yakin Dogu Üniversitesi együttesétől, akik néhány hónappal később megnyerték az Európa Kupát, 93–46-ra kikaptak. Ezt megelőzően a legsikeresebb kupaévadjukban jártak Isztambulban a DVTK játékosai, 2015. november 14-én, igaz, akkor nem játszottak meccset, ugyanis a Mapei DIKE Napoli elleni győztes csoportmeccs után, repülőtéri járattörlés miatt Nápolyban ragadtak, és a tervezett hazautazás után egy nappal, alternatív útvonalon érkeztek haza, és ennek során az isztambuli reptéren is eltöltöttek néhány órát. Ez előtt 2014. január 23-án volt meccsük a diósgyőrieknek Törökországban, de az Istanbul Üniversitesi elleni nyolcaddöntőben 82–76-ra alulmaradtak. Tovább lépkedve visszafelé a múltban, 2003. december 18-án, a Fenerbahcénél vizitálva veszítettek, 68–53-ra, ez előtt pedig, 2000. január 19-én a Botaspor Adana vendégeként kaptak ki, 76–48-ra(ez a nyolcaddöntő visszavágó, azért maradt emlékezetes, mert egy héttel ez előtt, Miskolcon, 92–66-ra nyert az akkor DKSK néven szerepelt piros-fehér gárda, és ha a visszavágón sikerült volna megőrizni legalább 1 pontot a jelentős előnyükből, akkor nemzetközi-klubcsúcsot értek volna el).

Az előző évszázadban

A diósgyőri női kosárlabdacsapat legutóbb az előző évszázadban, évezredben tudott nyerni Törökországban, akkor amikor a török női kosárlabda felett még nem gyülekeztek a pénzeső felhők, amelyekhez az elmúlt évtizedekben a Fenerbahce és a Galatasaray mellett az egyetemi csapatokra hullott, ami által az egyik legerősebb európia bajnoksággá nőtte ki magát a török (az orosz és a francia mellett). A legutolsó diósgyőri győzelmet a DVTK jelenlegi utánpótlás-szakágvezetőjének irányításával, Király Sándorral érték el a piros-fehérek, 1996. november 6-án, a Deniz Nakliyat ellen, amikor 86–51-re győztek. Ez a második török földön elért diósgyőri siker volt, ugyanis 1995. szeptember 27-én az IÜSBK Istanbul néven szereplő csapat otthonában 97–57-re diadalmaskodtak.

A Diósgyőr első és legutóbb Törökországban lejátszott meccse jelzi, hogy nagyot változott a világ az elmúlt huszon-egynéhány évben, a kérdés a csütörtöki fellépés előtt az, hogy lehet-e valamennyire visszafelé fordítani az idő kerekét, egy olyan csapat ellen, amelyik címvédője, tavalyi győztese az Európa Kupának.

ÉM-BCS


A Galata ellen

A női kosárlabda Európa Kupa egyenes kieséses szakaszának 2. fordulójában, amelynek során a török Galatasaray és az Aluinvent-DVTK megmérkőzik egymással, a tét a 8+4 közé jutás. Az EK mezőnye a mostani párharcok után ugyan 8 csapatra szűkül, ám a következő kör, a 3. forduló lejátszása után az állva maradt 4 gárdához, további 4 csapat érkezik majd a negyeddöntőre, az Euroligából, a két nyolcas csoportban az 5-6. helyen végző csapatok.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!