Női kosárlabda Magyar Kupa – kérdés, ki lesz a nyolcadik?

Miskolc - A női kosárlabda Magyar Kupa-döntőben hét csapat helye biztos, egy még kérdéses.

Miskolc - A női kosárlabda Magyar Kupa-döntőben hét csapat helye biztos, egy még kérdéses.

A női kosárlabda Magyar Kupát a 2018/19–es évadban is az előző évekhez hasonló módon bonyolítják le, összesen nyolc ilyen mérkőzést játszanak három nap alatt, a versenynaptár szerint március első hétvégéjén. Hogy pontosan hol, az csak később derül majd ki, a sorsolás után, amelynek szintén nincs még pontos időpontja. A Magyar Kupa versenykiírásában ugyanis ez nem szerepel, a lebonyolítás, és a résztvevők meghatározása viszont igen. Ezek szerint a háromnapos rendezvényen nyolc csapat vesz majd részt, az első napon a negyeddöntőket rendezik meg, amelyek után a vesztes csapatok csomagolnak, számunkra egy meccsel zárul az MK-évad. Az első nap négy győztese a második játéknapon az elődöntőket vívja, 24 órával később pedig az érmekért játszik.

Megállapítás

A Magyar Kupa versenykiírása szerint az NB I. alapszakaszának első köre után az első nyolc helyen álló csapat a résztvevője a kupafinálénak, illetve ebben a dokumentumban az is szerepel, hogy a helyezési sorrend „az alapszakasz felének lezárását követő első hetének keddi napján kerül megállapításra”.

Ez karácsony első napja volt, de nem csak a munkaszüneti nap nem sikerült megállapítani a résztvevők pontos kilétét.

Az nem kérdés, hogy jelenleg az NB I–ben az első hét helyen álló gárda – sorrendben: a Sopron Basket, az Aluinvent–DVTK, a Zalaegerszegi TE NKK, az AKSC Szekszárd, a PEAC–Pécs, a CMB Cargo UNI Győr és az NKE–Csata – ott lesz a fináléban, az viszont talány, hogy a Vasas Akadémia vagy az ELTE–BEAC Újbuda lesz–e a nyolcadik. Ugyanis mindkét csapat azonos pontot szerzett eddig, a Vasasnak jobb a kosárkülönbsége, a két együttes egymás elleni eddigi egyetlen meccsét viszont a BEAC nyerte (a múlt héten szombaton, 72–60–ra, a Vasas otthonában).

Állásfoglalás

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség korábbi, 2014–es szabályzatában szerepelt arra vonatkozó passzus, hogy azonos pontszám esetén, a bajnokság közben mi alapján kell rangsorolni a csapatokat (ez a gólkülönbség volt), az új szabálykönyvben azonban erre vonatkozó utasítás nincs. A Magyar Kupa kiírója, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége ugyan kérhetne állásfoglalást a nemzetközi testülettől, de ott a legközelebbi munkanap január 7–én lesz. Ha ezt az utat járja a hazai szakági szövetség, és állásfoglalást kér, akkor néhány napot várni kell arra, hogy kiderüljön: a Vasas vagy a BEAC lesz a honi kupadöntő nyolcadik résztvevője.

ÉM-BCS


DVTK: újrakezdés

A karácsonyi szünet után tegnap álltak újra edzésbe az Aluinvent–DVTK játékosai. De nem mindenki, ugyanis az amerikai Walker-Kimbroughnak, és a kongói Mokangónak – akik csak ritkán tudnak hazautazni, mert messze van a hazájuk – december 30-án kell csatlakozniuk a piros-fehérekhez. Kiss Angelika is akkor tér vissza, mert hiába kezdte a többiekkel a karácsony utáni időszakot, az U18-as válogatott összetartására, Budapestre kell utaznia (oda, ahol az Aluinvent–DVTK sportszakmai igazgatója, Völgyi Péter, mint az U18-as válogatott edzője dolgozik, és ahol két fiatal diósgyőri kosarasnak, Kababik Biankának és Vég-Dudás Annának is meg kellett jelennie).

Az Aluinvent–DVTK idei utolsó tétmeccsén, a Cegléd elleni hazai bajnokin bokacsonttörést szenvedett litván Sulciute sérülése miatt nem tudott edzésbe állni, felépülése várhatóan 6-8 hetet vesz igénybe, és mivel csak ezt követően kezdődhet meg fizikai fejlesztése, így leghamarabb márciusban tudna a csapat rendelkezésére állni. Mivel azonban addig sok tétmérkőzés vár a Diósgyőrre, mind a bajnokságban, mind a nemzetközi színtéren, az Európa Kupában, így nagy valószínűséggel egy újabb külföldit igazolnak a pótlására. Lapunk információja szerint egy lett kosaras érkezésére van jelenleg a legnagyobb esély.



[related-post post_id="4087557"]

[related-post post_id="4083329"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!