A Diósgyőr is bekerült az elit mezőnybe

Miskolc - Először kapott akkreditált akadémiai címet a diósgyőri leány kosárlabda-utánpótlás.

Miskolc - Először kapott akkreditált akadémiai címet a diósgyőri leány kosárlabda-utánpótlás.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége tartott kedden sajtótájékoztatót Budapesten, a Magyar Sportok házában, ahol az utánpótlás akadémiai akkreditációjának tavaly lezárult eredményeiről adtak tájékoztatást.

A minőség felé

Szalay Ferenc, a szövetség elnöke egy rövid történelmi áttekintést adott, amelynek során elhangzott, hogy a mennyiségi előrelépés, a korábbi 25 ezer fős igazolt sportolói létszám 64 ezer főre emelkedésével a minőség felé vették az irányt, és ennek része az akadémiai akkreditáció is. Azt is elmondta, hogy 2014-ben 13 akadémia működött az országban, amikor elindították annak az új minőségbiztosítási rendszernek a bevezetését, amelynek során elvégezték az auditot, nemcsak az akadémiaként működő sportszervezeteknél, hanem azoknál is, akik szerettek volna ebbe a körbe bekerülni. Szervezeti, szakmai, infrastrukturális és gazdasági szempontok alapján vizsgálódtak, és alapvető elvárás volt az akadémiai címre pályázó klubokkal szemben, hogy a menedzsment és a szakmaiság elkülönült legyen.

Szalay Ferenc volt az, aki bejelentette, hogy az idei év elejétől az országban 10 klub használhatja a Nemzeti Akkreditált Kosárlabda Akadémia­­­ címet, köszönhetően annak, hogy a nagyon magas követelményeknek eleget tettek, illetve azt is elmondta, hogy 4 klubnál még folyamatban van az akkreditáció, továbbá hogy van 3 olyan sportszervezet, akik az első körös átvilágításban vesznek részt. Elhangzott az is, hogy az akadémiai címeket elnyert klubok a szövetség részéről kiemelt figyelemben részesülnek­­­ a jövőben, és hogy a sportfejlesztési terveik terén számíthatnak az átlagosnál­­­ magasabb összegű TAO-s kvóták odaítélésére.

Két részből állt

Szabó Tamás professzor, a Testnevelési Egyetem Sporttudományi és Diagnosztikai Központ igazgatója, az akadémiai akkreditációs folyamat egyik vezetője többek között arról beszélt, hogy a vizsgálat két részből állt, először felmérték a helyzetet, majd egy virtuális modellt építettek, és ezzel mérték össze a klubokat, illetve arról is szót ejtett, hogy az akadémiai minősítő rendszerben legalább 85 százalékot kellett elérni a cím elnyeréséhez (mint megtudtuk: a címet használható 10 klub közül 2 volt, amelyik száz százalékot produkált), és a most bejelentett klubok lefedik az országot.

Segíteni fogják

Mészáros Lajos, a szövetség Szakmai és Utánpótlás Bizottság elnöke a tájékoztató során bejelentette, hogy a szövetség mentorprogramot indít az akadémiai címet elnyert és a körbe be nem került klubok részére. Ennek a lényege, hogy minden megyében lesz olyan szakmailag elismert kosárlabda-szakember, aki a klubokkal kapcsolatban állva segít a szövetség koncepciójával megegyező képzés elsajátításában úgy, hogy a regionális képzőközpontokhoz (Pécs, Sopron, Szolnok, Budapest) kapcsolódnak, míg az akadémiák munkáját a szövetség által megbízott személyek, köztük a felnőtt szövetségi kapitányok fogják segíteni. A mentorprogramban a cél kettős, a segítségnyújtás és az ellenőrzés.

A sajtóeseményen nevezték meg a Nemzeti Akkreditált­­­ Kosárlabda Akadémia címet elnyert klubokat, amelyek közé történelme során először került be a diósgyőri női kosárlabda-­utánpótlás.

ÉM-BCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!