Aluinvent-DVTK: Évbúcsúztató, nemzetközi kupameccsel

Miskolc - Csütörtök este újabb hazai Európa Kupa-mérkőzést játszik az Aluinvent-DVTK női kosárlabdacsapata.

Miskolc - Csütörtök este újabb hazai Európa Kupa-mérkőzést játszik az Aluinvent-DVTK női kosárlabdacsapata.

A női kosárlabda Európa Kupában az idén még 2×8 meccset játszanak, ugyanis a csoportselejtezőkből továbbjutott együttesek (a 10 kvartett első két helyezettjei és a 4 csoportharmadik) közül csak 8 gárda pihen ebben a körben (a csoportmeccsek alapján a legjobb eredményességi mutatókat elért együttesek), a további 16 csapat azért küzd az esztendő végén, hogy jövőre is folytathassa. Azt nem lehet kijelenteni, hogy a nyolcaddöntőben, ugyanis nem vegy­tisztán a 16 közé jutásért játszanak a csapatok, mert amikor az EK mezőnye az egyenes kieséses szakaszban 4 csapatra csökken, akkor a legrangosabb kontinentális sorozatból, az Euroligából csatlakozik a mezőnyhöz 4 gárda (az EL két, nyolccsapatos csoportjának 5. és 6. helyezettjei).

A jelennél

Maradva a jelennél: az Európa Kupa-sorozat most vált át egyenes kieséses szakaszra, vagyis a 8 párban oda-visszavágó alapon meccselnek a csapatok, és ennek keretében lép pályára csütörtökön 18 órától a miskolci városi sportcsarnokban az Aluinvent-DVTK, akik a lengyel Artego Bydgoszcz gárdáját látják vendégül az egy hét múlva sorra kerülő visszavágó előtt. A párharc azért a Diósgyőr otthonában kezdődik, mert a lengyel együttes érte el a csoportmeccsek során a jobb eredményt. A bydgoszczi gárda az eddigi hat EK-meccséből négyet nyert meg: két orosz, moszkvai csapatot, az MBA Moszkva, valamint a Sparta&k M.R. Vidnoje gárdáját oda-vissza verték, viszont a svéd Umea Udominate együttesétől kétszer kikaptak. Ez alatt a lengyel bajnokságban hibátlanok voltak, 9 győzelemmel kezdtek, ám amióta tudható, hogy a Diósgyőr ellen játszanak, kétszer is kikaptak, mindkét alkalommal pályaválasztóként. December első hétvégéjén az idei Európa Kupa-sorozatban még veretlen wroclawi csapat győzte le őket 6 ponttal, a múlt héten vasárnap pedig az Euroligában szereplő, a bajnoki tabellát vezető krakkói alakulat nyert az Artego Arénában 11 egységgel.

De még mielőtt valaki azt hinné, hogy az ellenfél rossz passzban van, és elkapható, annak nem árt felidéznie, hogy a DVTK mire volt képes legutóbb hazai pályán a Pécs ellen. Azt a vereséget a hónapokra kiesett Engelman nélkül szenvedte el a piros-fehér együttes, és ezen meccs közben még egy játékos esett ki. Nagy Dóra orrcsontja eltört, ám ennek ellenére úgy volt, hogy játszani tud a mai napon, el is készült egy arcvédőmaszk, amit kipróbált a keddi edzésen, amikor a társakkal közösen gyakorolt, de balszerencséjére ezen a tréningen letört egy darab a bokacsontjáról, így körülbelül egy hónap kényszerpihenő vár rá. Vagyis megint – ahogy a bajnokság elején is – irányító nélkül maradt a Diósgyőr. Ez egyben azt is jelenti, hogy Stefan Svitek, az Aluinvent-DVTK vezetőedzője, aki november végéig, Engelman sérüléséig 7–8 emberes rotációt játszott, ezek közül két főt elvesztett, és most azoknak adhat több játék­időt, akik eddig csak perceket kaptak a bizonyításra. A múlt pénteki, Pécs elleni vereséget követően úgy nyilatkozott a piros-fehérek szakvezetője, hogy edzői pályafutása során ilyen nehéz helyzetben még nem volt, és ezzel kapcsolatban azt kérdeztük tőle, hogy mi lehet ebből a kiút.

– Az játszik, aki egészséges, más lehetőségünk ebben a pillanatban nincs – mondta a szakvezető. – Túl kell jutnunk ezen a három meccsen, ami az évből még hátra van, persze nem mindegy, hogy hogy. Az, hogy sérülések miatt változnak a szerepek, az egy lehetőség azok számára, akik eddig kevesebbszer jutottak szóhoz. Feltehetik a kérdést maguknak: akarok-e itt lenni ebben a csapatban, élek-e a kapott lehetőséggel, a saját magam részéről hozzá tudok-e tenni valamit a játékhoz?

Maguknak kell

Arra a felvetésre, hogy nagy meglepetés lenne, ha a két meccs alapján nem a lengyel csapat lépne tovább a párharcból, Stefan Svitek annyit mondott, hogy jelen állás szerint a Bydgoszcz minőségben picit előrébb van, míg arra a kérdésre, hogy várható-e, hogy igazolnak új játékost a karácsonyi szünetben Engelman helyére, azt felelte a szakvezető, hogy „benne van”.

A diósgyőri vezetőedző az esélyekről szólva azt is mondta, hogy a gödörből nincs, aki kihúzza a csapatot, maguknak kell kimászniuk onnan, de úgy ez nem fog menni, ha két játékos agresszíven próbálkozik, három pedig nem, mert ez nem működik a kosárlabdában. „A játékosoknak egy irányba kell húzniuk a szekeret” – jelentette ki Stefan Svitek, hozzátéve, hogy ez a kulcsa a sikernek. A szakvezető azt is elmondta, hogy nem párharcban, hanem csak a mostani meccsben gondolkozik, és egál körüli mérkőzésnek, egy 1 pontos győzelemnek is örülne.

Az Európa Kupa-mérkőzésre a belépés ingyenes lesz, de a helyszínre lehet ajándékot vinni, amit a diósgyőri játékosok a miskolci gyermekkórházban gyógyuló fiataloknak adnak majd át.

Játékosszavak

Kirby Burkholder, az Aluinvent-DVTK játékosa: – Nehéz meccsre van kilátás, nagyon jó csapat ellen kell pályára lépnünk. Készültünk belőlük, tudjuk, hogy jó játékosaik vannak, az irányítójuk kiemelkedő, de a többiek is képzett kosarasok. Sajnos nem voltunk jók a legutóbbi bajnokin, ezúttal szeretnénk többet nyújtani. A saját játékunkra kell koncentrálnunk, és ahhoz, hogy sikert érjünk el, ugyanazon az oldalon kell lennünk, erről szó esett az öltözőben is.

Az ellenfélről

Az Artego a 320 ezer lakosú Bydgoszcz városának a csapata, és négy légióst foglalkoztatnak. A szerb center Dragana Stankovic, több éven át játszott Magyarországon, a Sopron és a Pécs együtteseiben. Három amerikai kosarasuk van, akik közül az irányító Julie McBride lengyel állampolgársággal is rendelkezik, rajta kívül a center Denesha Stalworth és a hátvéd Jennifer O’Neil tagja még a keretüknek. Három korábbi lengyel válogatott is Bydgoszczban játszik, Agnieszka Szott, Justyna Zurowska és Elzbieta Miedzik, és nem mellékesen Julia Adamowicz is, aki jelenleg is válogatottnak számít.


Belépő helyett játékok

A találkozóra a belépés ingyenes, viszont a DVTK azt kéri a meccsre kilátogató szurkolóktól, hogy ajándékozzanak játékokat a GYEK-ben gyógyuló beteg gyerekeknek! A bejáratnál ezúttal nem jegyszedők, hanem segítők várják a DVTK szurkolóit, akik összegyűjtik az ajándékokat. Várnak mindenféle új, és megkímélt játékot, például plüssállatot, társasjátékot, kifestőt, bármilyen gyerekjátékot. Aki nem tud ilyet felajánlani, az is segíthet: a becsületkasszánál készpénzben lehet adakozni.

A felajánlásokat az Aluinvent DVTK játékosai személyesen adják majd át a GYEK-ben gyógyuló beteg gyerekeknek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!