Kocsonyafesztivál 2020.

2020.02.10. 13:43

Sztárfellépőkkel tér haza a Kocsonyafesztivál

Három napon át újra „a béka szigete” lesz Miskolc.

A városlakók és a környékbeliek hamar megszerették, aztán egyre többen látogattak el a borsodi megyeszékhely híres rendezvényére hazánk távolabbi tájairól, sőt a szomszédos országokból is. Kétszázötven ezernél is több érdeklődőt vonzott, és a szakma elismerése sem maradt el: többszöri marketingdíjas lett, turisztikai nívódíjas nemzetközi fesztivállá nőtte ki magát. Jó ötlet volt megtartani a nívós gasztronómiai és kulturális fesztivált, mely erősítette Miskolc jó hírét.

A 13 évvel ezelőtti ötletet a miskolci kocsonyában pislogó béka legendája adta. E sztorinak több verziója is létezett, melyet Veres Pál polgármester így elevenített fel:

- A talán legismertebb adoma szerint Potyka Kati miskolci fogadójában a derék korcsmárosné egy tót atyafinak szolgálta fel a hűtött specialitást, amelybe beledermedt egy béka, s az pislogott a tálból a rémült vendégre. Más források szerint az eset egy avasi borospincében történt, ahol egy képviselőre hunyorgott a kocsonyába fagyott kétéltű.

Hét éve azonban ebben a formájában megszűnt a hamisíthatatlan kocsonyafesztivál. Ellentét keletkezett a város vezetése és az ötletadó között. Az előző városvezetés alatt, ahogy telt az idő, a korábban híres rendezvénynek folyamatosan csökkent az ázsiója, leginkább azért, mert eltűnt belőle az, ami egykoron igazán nevezetessé tette: Miskolc szeretete, a város iránti rajongás és büszkeség – fogalmazott Veres Pál. Kiürült belőle az a tartalom, ami a városra jellemző volt, nem érezték magukénak a lakosok. Az elmúlt esztendők a névhasználat feletti pereskedéssel, politikai és jogi játszmákkal teltek, amin a miskolciak csak veszítettek. A polgármester szerint “elűzték” a hajdani kiváló szakmai minősítésű és közönségkedvenc fesztivált. Hét szűk esztendő, a kényszerű száműzetés után azonban február 14-én hazatér Miskolcra a kocsonyafesztivál. A választások előtt eleve megígértem ezt – jelentette ki Veres Pál. Kölcsönös megkeresés után tárgyaltunk Rózsa Edit tulajdonos-alapítóval, a Miskolci Kocsonya védjegy licenctulajdonosával, aki örömmel mondott igent. Szándéknyilatkozatot írtunk alá, melyben rögzítettük: ”A Kocsonyafesztivál Miskolcon van itthon és Miskolc városánál van a helye, mert azt szeretnénk, ha a fesztivál minden miskolcié lenne.„ Kinyilvánítottuk azt is, hogy “a jogok és márkanevek kérdését rendezzük a tulajdonos javára döntő kúriai ítéletnek megfelelően, úgy, hogy azokat a város jogszerűen használhassa és Miskolc városa jogtulajdonosként, az alapító támogatásával, az általa meghatározott elvek mentén, és az ő részvételével szervezhesse meg a jövőben a Kocsonyafesztivált.” Miskolc híres közösségépítő fesztiválja február 14-16. között vár és hazavár mindenkit, aki együtt akarja átélni, érezni a város szeretetét.

Veres Pál, polgármester

Veres Pál bízik abban, hogy a Miskolci Kocsonyafesztivál újra városunk egyik fő attrakciója lesz.

Mi vállaltuk, hogy a város szervező kapacitását hadrendbe állítjuk. A Miskolci Kulturális Központ végzi a szervező munkát, a lebonyolítást. Támogatókat keresünk, hogy üzleti alapon is biztosítva legyen a kocsonyafesztivál eredeti fényének a visszaállítása. Egészen különleges, sehol máshol nem létező hangulatú, lelkületű volt e jeles esemény, melynek garanciáját jelentik a kiváló fellépők és árusok is. Három helyszínen lesznek a kulturális műsorok: a Villanyrendőr színpadon, az Erzsébet téren felállított Miskolc színpadon és a Szent István téri színpadon – fogalmazott.

- Igazi közönségkedvencek jönnek Miskolcra, akik hozzájárulnak ahhoz, hogy ismét népszerű legyen a Kocsonyafesztivál. A teljesség igénye nélkül elég csak megemlíteni a fellépők közül Bródy Jánost, a Ladánybene 27-t, a Bagossy Brothers Company-t, az Esti Kornélt, a Balkán Fanatikot, a Random Trip-et, Náksi-t, a Müller Péter Sziámi AndFriends-t, vagy a Pannonia Allstars Ska Orchestra-t. A miskolci és miskolci kötődésű együttesek listája is bőséges: Bíborszél, Ildy Rider, AB/CD, Áll-A-Tok?, Bohemian Betyars, Z!ENEMI, Miskolci Illés EmlékZenekar, Kabinet Rt., Kántor Band, Rotor, a Valcer Szalonzenekar és a Zenegép.

Mindemellett rengeteg kísérő rendezvény, kulturális és gasztroprogramok, környezetvédelmi és szórakoztató előadások, bemutatók, a III.Pengető Utcazene Fesztivál várják majd a közönséget a Kocsonyafesztivál idei kínálatában február 14-től 16-ig. Mindez a környezetvédelem és a Zöld Város jegyében zajlik. Újra megelevenedik a Főutca, látványos felvonulás indul dobszóval, lesz katonai parádé, karnevál, zöld sátor, véradás, jégszobor-faragás, ízkocsonya-verseny, autós klubok kiállítása. Sétáló zenekarok (Emődi Tehéntánc Zenekar, Számadó Zenekar, Agyagbanda, Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar, Miskolci Fúvószenekar) is szórakoztatják az érdeklődőket. A Kazinczy utca a banképületig azoké a vendéglősöké, akik nem tudtak csatlakozni a nagy programokhoz – újságolja Veres Pál.

Február 15-én, szombaton délelőtt fél 11-től éjfélig tartanak a programok, vasárnap pedig tíz órától este kilencig.

Újrahasznosítható hangszer

És hogy az idei Kocsonyafesztivál valóban feledhetetlen és varázslatos legyen, a Szinva teraszon egy igazi bűvész tanítja majd meg egyik trükkjét a sokaságnak.

Ráadásul idén mindenki aktív, tevékeny részese lehet a megnyitónak. Február 14-én, 14:30-kor, aki kedvet érez magában, az beállhat az ütős szekcióba egy magával hozott, tetszés szerinti eszközzel. Még jobb, ha mindenki maga készíti a hangszerét, melyet később szelektíven gyűjtve újrahasznosíthatnak, ezzel is hozzájárulva egy fenntarthatóbb, zöldebb jövőhöz. Ehhez elég egy üres PET palackot kaviccsal megtölteni és máris kész az újrahasznosítható hangszer.

Változik a busz- és villamosközlekedés

A Kocsonyafesztivál ideje alatt, február 14-én, 15-én és 16-án változik a tömegközlekedés rendje. Csütörtökön 21 órától hétfőn hajnali 4 óráig a Villanyrendőrnél lévő buszmegállókat lezárják, emiatt a Centrum felé terelt útvonalon közlekednek a Hősök tere és a Népkert között a 14-es, 28-as, 34-es, 35-ös, 35R-es, 43-as, 44-es, 280-as, Auchan 1-es, 1É-s és 20G-s autóbuszok.

Csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap éjszaka a teljes villamosvonalon villamospótló autóbuszok járnak majd. Február 13-án, 14-én, 15-én és 16-án 21:05-től hajnali 4:50-ig, 17-én, hétfőn pedig 3:05-ig a Tiszai pályaudvar és Felső-Majláth között közlekednek a villamospótló autóbuszok a rendezvény helyszínét elkerülve. A 2-es villamos helyett az Újgyőri főtérről induló buszokat lehet igénybe venni a Vasgyár irányába, illetve a Vasgyárból az Újgyőri főtér felé.

Pénteken, szombaton és vasárnap napközben, 5 és 21 óra között a Szinvapark/Centrum, illetve a Malomszög utca között szállítják majd villamospótló autóbuszok az utasokat, míg a Tiszai pályaudvar és a Szinvapark/Centrum, illetve a Malomszög utca és Felső-Majláth közötti szakaszon továbbra is villamosok közlekednek. A 2-es villamos helyett az Újgyőri főtérről induló buszokat lehet igénybe venni a Vasgyár irányába, illetve a Vasgyárból az Újgyőri főtér felé

BGY

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!