Jegyzet

2022.05.03. 11:30

Éretten

Érettségi. Annak idején, nem írnám ide, hogy hány éve, mi is ugyanúgy féltünk tőle, mint a mai fiatalok.

Hegyi Erika

Fotó: Edited By Alex

Aztán rájöttünk, nem is olyan nehéz, főleg, mert a tanáraink is abban voltak érdekeltek, hogy minél jobb eredményt érjünk el. 

Nekem csak a vizsgaelnökkel volt bajom, aki valószínűleg nem figyelt eléggé, amikor előadtam szépen felépített feleletemet, mert miután befejeztem, olyasmit kérdezett, amit már elmondtam. Ma már persze ennek nincs semmi jelentősége, hiszen az érettségi eredménye egyedül a főiskolai felvételin számított. Azóta sokat változott a világ. Az érettségi kétszintű, minden tantárgyból van írásbeli is, és a feladatok jobban építenek a fiatalok problémamegoldó képességére, mint a lexikális tudására. 

Talán épp ezért illik a középiskolai éveket lezáró vizsgákra az érettségi szó. A fiatalok éretté válnak. Az önálló gondolkodásra, döntésre, célok kitűzésére. Eligazodnak a világ dolgaiban, tudják, mi a jó, mi a rossz. Már persze azok, akiknek valóban érettséget hozott az érettségi. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!