BOON - Jegyzet

2017.05.04. 15:34

Május negyedikén

<em>Május 4-én két fontos világnap, vagy ha úgy tetszik, emléknap is van. Az egyik a tűzoltóké, ugyanis 1991 óta minden évben május 4-én tartják a magyar tűzoltók napját. Ez a nap egyben Szent Flórián napja is, aki a tűzoltók védőszentje</em>. <strong>Juhász-Léhi István jegyzete</strong>.

Május 4-én két fontos világnap, vagy ha úgy tetszik, emléknap is van. Az egyik a tűzoltóké, ugyanis 1991 óta minden évben május 4-én tartják a magyar tűzoltók napját. Ez a nap egyben Szent Flórián napja is, aki a tűzoltók védőszentje. Juhász-Léhi István jegyzete.

A másik a nemzetközi Star Wars-nap, ami ugyancsak május 4-én van – a Csillagok háborúja rajongóinak hála. Jópofa a dátum eredete, ugyanis egy angol szójáték. A Star Wars-filmekben visszatérő mondat „Az erő legyen veled”, ami angolul „May the force be with you”. Amit – előfordulhat – „May the fourth be with you”-nak, azaz „Május negyedike legyen veled”-nek lehet érteni. Kár kikacagni mindezt, mert világszerte nagyon sokan kedvelik – ki fanatikusan, ki szerényebben – azt a csodálatos mesét, amit egykor George Lucas álmodott meg.

A Star Wars-nap amúgy egy alulról szerveződő hagyománnyá vált, hiszen amikor az internet lehetővé tette, hogy a Star Wars-rajongók világszerte kapcsolatba lépjenek egymással, május 4-e rövid idő alatt tradíció lett. Nem lehet könnyű hasonló napokat szervezni, de szerintem mindennek megvan a maga ideje és helye. Ugyanakkor persze a derék tűzoltók mosolyoghatnak is, hogy ugyan hol ér fel Szent Flórián napjával az SW-nap. Az a szép az egészben, hogy elférnek egymás mellett. Ráadásul „Az erő legyen veled” a tűzoltók között is megállja a helyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!