BOON - Jegyzet

2017.05.28. 19:26

A pitypalatty akció

<em>Péteri, Pintes, Pityergő, Pántlikás, Pokol, Pettyes, Palotás, Pipacs, Prizma, és Nyékládháza határában a kihagyhatatlan Pótkerék. Csupa p betűs és a Miskolc és Vidéke Általános Fogyasztási és Értékesítő Szövetkezet egységei. </em>Szántó István írása.

Péteri, Pintes, Pityergő, Pántlikás, Pokol, Pettyes, Palotás, Pipacs, Prizma, és Nyékládháza határában a kihagyhatatlan Pótkerék. Csupa p betűs és a Miskolc és Vidéke Általános Fogyasztási és Értékesítő Szövetkezet egységei. Szántó István írása.

Az első három igazi, kulturált borozó, ahol elsőre csak egy decivel kezdünk. Fröccs is van, de ne kérjél. Kinéznek a maligán szakértők, akik szemre mérik a hegy levének a bukéját. Persze, a világmegváltó dumálás közben nem számoljuk a köröket. Ancsika, Zotyó és Enyves, a pultosok rendet tartanak, mint a búcsúban a falusi önkéntes rendőrök. Elég egy hangos szó, egy hamis danolászás, hogy háromnapi kizárásra ítéljenek.

Ki lehet az a korát megelőző marketinges, aki felfedezi a p betűs szériát?"

A Paprika, a Békének átkeresztelt Búza tér legikonikusabb csehója. Kapitánya, a fűszeres Tóth Pista könnyebben oldja meg a válsághelyzeteket. Seperc elrendeli a zárórát. Kitereli a békétleneket, hogy ne bent rendezzék a nézeteltéréseiket. Óvja a műanyag lambériás, giccses kocsma berendezését.

Az alsózsolcai Pántlikásban kitűnő a meleg konyha. A babgulyásukért járok hozzájuk. A közeli Pokol csárdában az ördögpecsenye vezeti az étlapot. Fokhagymás tejben áztatott tarja paprikás lisztben hempergetve – fenséges étek. A Pipacs a Népkert közelében egy intim, bárszerű, csupa piros műbőr garnitúrás búvóhely. Napközben. Ám késő este már vágni lehet a füstöt a zongorázástól hangos helyiségben. Egy hirtelen jött rendőrségi razzián megtapasztalom a valóságot. Mire a fakabátosok kérik a személyi igazolványokat, már minden férfi és hölgy egymástól szétválva, magányosan kevergeti bélelt kávéját. Kiderül, hogy senki nem ismer itt senkit. A Győri kapui Prizma presszó a sarki Szuperett toldaléka. Ha szerencsénk van, összefuthatunk az üzletvezetővel, Dobó Zolival, a Diósgyőr hajdani szélsőjével. Egy született vendéglátóssal.

Alig telik el röpke fél évszázad, és újra gyötör a kíváncsiság. Ki lehet az a korát megelőző marketinges, aki felfedezi a p betűs szériát? Ritka mázlim van, ha éppen nem is forró nyomon, de eljutok Árvai Lászlóhoz, a szövetkezet hajdani elnökhelyetteséhez. Ő az, aki egy csipetcsapat élén, Szemerszki József vendéglátó osztályvezetővel, Takács László beruházási osztályvezetővel, Várhegyi Sándor tervezővel és Balatoni Józseffel egyre-másra nyitja a közkedvelt vendéglőket, italboltokat. És míg egy ABC lehet 111. egység, addig egy kocsmát csak nem lehet számozni, mint a New York-i utcákat. Ám, ha már keresztelünk – emlékezik az immár 84 esztendős Árvai László –, legyen benne valami logika. Férfiésszel pedig, mi lehet jobb annál, mint ami ezzel a mássalhangzóval kezdődik – így kezdődik el a pitypalatty akció. A névadás közös munka, de a mindenkori keresztapa: Árvai László.

Szűcs István hosszú évekig igazgatói sofőr, később szállítási vezetővé avanzsál. A korszak státuszszimbólumaként ismert, fekete Volga M21-esen szolgálja ki az egymást követő elnököket: Verebélyi Tamást, Tóth Józsefet, Ráski Lászlót, Szabó Györgyöt. A pilóta előtt nincs titok, tanúja minden névadásnak. Szótárt, segédeszközt sose használnak, a p betűs szavak csak úgy jönnek. Kajánkodnak a szokáson, de elfogadják. Elvégre, egy nevesincs, 132. számú csárdát még reklámozni sem lehetne. Az agytröszt a kocsiban sem pihen. És megesik, hogy a volánnál hallgató István megszólal, és az ő ötlete lesz a nyerő. A kereszt­apaság viszont sosem kétséges. Aztán Árvai László búcsút mond Miskolcnak, de a hagyomány töretlenül folytatódik. Skála vezérigazgató-helyettesként is gyakran hazalátogat. Ilyenkor kihagyhatatlan állomás a Dicsuk Pál és Fischer Imre vezette Palotás étterem, a szövetkezet zászlóshajója. Ez már nem csárda, hanem egy elegáns restaurant. Külön öröm, hogy rangjához illő, p betűs nevet kaphatott…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!