Avas hírei

2017.03.03. 09:27

A ház süllyed az Avason, de pénz meg nincs a beruházásra

Miskolc - Az épület süllyed, nagyobb esőzésnél a pincében bokáig áll a víz: írtuk meg a múlt héten a miskolci Felsőruzsin körút 21. szám alatti ház kapcsán. A lakók ugyanis már több helyről kértek segítséget, mindhiába.

Miskolc - Az épület süllyed, nagyobb esőzésnél a pincében bokáig áll a víz: írtuk meg a múlt héten a miskolci Felsőruzsin körút 21. szám alatti ház kapcsán. A lakók ugyanis már több helyről kértek segítséget, mindhiába.

Legutóbb Szilágyi Szabolcs önkormányzati képviselőjükhöz (Jobbik) fordultak, aki tavaly is és az idén is próbálta elérni – sikertelenül –, hogy a beruházásra a város éves büdzséjéből különítsenek el forrást. Dr. Kriza Ákos polgármester azonban többször is azt javasolta, a képviselő oldja meg választókerületi alapjából a munkát.

A felét erre fordítaná

Szilágyi Szabolcs lapunknak korábban azt mondta, arra hajlandó lett volna, hogy a 12 millió forintos keretének a felét erre fordítja, ha az önkormányzat hozzáteszi a másik hatmillió forintot, de erre nem kapott érdemi választ.

Természetesen megkerestük az ügyben az önkormányzatot, Koczák Szilvia városházi szóvivő a következő választ adta: „Évente több milliárd forint összegű fejlesztési igény jelentkezik Miskolcon. A költségvetés összeállításánál ezeket természetesen figyelembe veszik a döntéshozók, de valamennyi igény kielégítésére nincs lehetőség. Ennek megfelelően prioritást élveznek a veszélyhelyzetek elhárítására, megszüntetésére irányuló beavatkozások.”

– Tekintettel arra, hogy az említett esetben közvetlen életveszélyes helyzet nem áll fenn, a lakók lét- és vagyonbiztonsága nincs közvetlen veszélynek kitéve, a beruházás finanszírozását a képviselői keret terhére látjuk kivitelezhetőnek – hangsúlyozta.

A szóvivő arra is kitért, hogy a Felsőruzsin körút 21. szám alatti társasház előtt is ebből a keretből épülhetett volna ki a csapadékvíz-elvezető rendszer. „A 2016 októberében tartott közmeg­hallgatáson dr. Kriza Ákos polgármester is erre kérte a terület önkormányzati képviselőjét, aki azonban – a saját képviselői alapja terhére – nem finanszírozta a kiviteli tervek felülvizsgálatát. Amennyiben ezt megtette volna, 2017-ben – ugyancsak saját képviselői alapjából – orvosolhatták volna a problémát” – fogalmazott.

Támogatná a tervezést

Erre a felülvizsgálatra egyébként azért van szükség, mert az önkormányzat által 2013-ban elkészített tervek tavaly lejártak. Ezek felülvizsgálata körülbelül 450 ezer forint lenne, ha újat kell készíteni, akkor az akár egymillió forint is lehet.

Az önkormányzat válasza után újra megkérdeztük Szi­lágyi Szabolcsot, miért nem vállalta a felülvizsgálatot. A válasza az volt, felé ilyen kérés nem érkezett. De ha az önkormányzat garantálja, hogy az idei valamelyik negyedéves korrekcióba bekerül a beruházás, akkor ő képviselői alapjából támogatja a tervezést – fogalmazott.

Arra a kérdésünkre, hogy szakaszosan megoldható-e a beruházás, ahogy a hivatal javasolja, a képviselő azt mondta, hogy a szakemberek szerint nem ajánlott, egyébként is elhúzódna, és a lakóknak már az is késő lenne, ha most készülne el – fogalmazott.


Süllyed a ház az Avason, segítséget várnak a lakók, de hiába

Miskolc - Nagyobb esőzésnél bokáig áll a víz a Felsőruzsin körúti épület pincéjében.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!