Kamionsofőrök

2019.08.21. 15:00

Kamionsofőrök vetélkednek a milliókért a versenypályán

Lezárult a hetedik „5 tengelyen – biztos kézzel!” verseny jelentkezési időszaka.

A verseny közben is sok meglepetés, váratlan pillanat várja a sofőröket

Az „5 tengelyen – biztos kézzel!” elnevezésű zsámbéki, vezetéstechnikai és közlekedésbiztonsági verseny komoly szakmai kihívás elé állítja a magyar kamionsofőröket, ugyanakkor hasonló szintű megfontolás elé is, hogy munkaidejük mellett valóban részt tudnak-e venni rajta.

Külső szemmel – legyen szó hivatásos kamionsofőrről vagy nem szakmabeliről – inkább tűnhet szórakoztatónak a vetélkedés, mint sem egy jelentős és professzionális megmérettetésnek. A már több éve jelentkező és továbbjutó tehergépkocsi-vezetők azonban tudják, ahogyan munkájuk során, úgy a verseny közben is sok meglepetés, váratlan pillanat várja őket. Gyakorlati tudásuk mellett pedig elméleti felkészültségükre is hangsúlyt kell fektetniük.

Online selejtezővel kezdenek

Minek köszönhető, hogy évről évre találkozhatunk az ismerős arcokkal? A nettó kétmillió forint fődíj és a szakmai elismerés mellett egyöntetűen a családias és baráti hangulatot említik. A verseny főszervezői, a NiT Hungary és az ORFK-OBB számára elsődleges cél a közlekedés biztonságosabbá és tudatosabbá tétele, ami az eseménynek egy szakmai keretet ad.

A legnagyobb hátráltató tényezőt még mindig a munkaidő és a megfelelően felkészült sofőrök hiánya okozza, amelyek karöltve járnak egymással. A hiányból adódóan a munkavállaló sofőrök nem mindig tehetik meg, hogy eljöjjenek egy ilyen többlépcsős versenyre. A munkáltató részéről is komoly kiesést jelenthet, ha a legjobb vezetőit egy vagy több napra nélkülözni kell.

A nevezési időszak lezártával a megmérettetési időszak következik, amit augusztus 25-én, vasárnap az online selejtező nyit meg. A versenyre hiánytalanul regisztrált tehergépkocsi-vezetők egy 30 GKI-kérdésből álló tesztsor kitöltésével mérik össze elméleti tudásukat, hogy kiderüljön: az idén ki lesz az a negyven sofőr, aki az új versenykamion, a DAF teherautó kormánya mögé ülhet.

Az idei versenyre jelentkezett tehergépkocsi-vezetők elméleti felkészülését segítik az elmúlt 10 hét gyakorlótesztjei, amelyek mindegyikét ismételten ki tudják tölteni a gyakorlás jegyében. A 200 GKI-kérdés a verseny honlapján, a www.5tengelyen.hu oldalon lesz elérhető egy hétig bárki számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!