Ítélet

2023.06.28. 16:25

Adásvétel ürügyén szerezték meg a sértett pénzét

Jogerősen befejeződött az Encsi Járásbíróság előtt az a büntetőeljárás, amely egy 2020 júliusában történt csalás ügyében indult.

Boon.hu

Döntött a bíróság

Fotó: Shutterstock

A megállapított tényállás szerint a II. rendű vádlott még 2008-ban megszerezte egy encsi lakóingatlan 1/2 tulajdoni hányadát. Az ingatlan másik tulajdonosa – az ügy sértettje – a cselekmény idején egyedül élt a házban, ezért elhatározta, hogy megvásárolja a II. rendű vádlott tulajdonrészét. A felek megállapodtak a vételárban és az adásvételi szerződés megkötése érdekében fel akartak keresni egy ügyvédet, azonban a II. rendű vádlott és lánya, az I. rendű vádlott azt javasolták a sértettnek, hogy a nagy melegre való tekintettel csak a helyi benzinkúthoz menjenek, majd az ügyvéd odamegy és elkészíti a szerződést.

A helyszínre érkezést követően az I. rendű vádlott elhajtott, mondván, elhozza az ügyvédnőt. Másfél óra elteltével az I. rendű vádlott és az ügyvédnőnek mondott ismeretlen személy külön-külön autókkal visszatértek. Ekkor a sértettnek át kellett adnia a vételár meghatározott részét az ismeretlen elkövetőnek, aki lefényképezte okmányait és közölte, hogy a földhivataltól fog értesülni a tulajdonjog-bejegyzésről.

Se pénz, se papír

Amikor a sértett később nehezményezte, hogy nem kapott az adásvételi szerződésből és visszakérte a pénzét, a II. rendű vádlott közölte: „nincs se pénz, se papír.”

A kár nyolcszázezer forint.

Az Encsi Járásbíróság mindkét vádlott bűnösségéről büntetővégzéssel döntött, amely az I. rendű vádlott vonatkozásában jogerőre is emelkedett: vele szemben a bíróság csalás bűntette miatt 2 év szabadságvesztést szabott ki, amelynek végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette.

A II. rendű vádlott azonban tárgyalás tartását kérte, majd az előkészítő ülésen beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Őt a bíróság csalás bűntette miatt 1 év – végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte. A terhelteknek meg kell téríteniük a sértett kárát is.

Az ítélet jogerős - tudta meg a boon.hu.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában