Arnót

2020.05.02. 14:00

A lakodalmak híján sem tétlenkednek a vőfélyek

Népi rigmusokkal biztatják otthon maradásra az idősebb korosztályt a vőfélyek.

Bájer Máté

Ceremóniamester, vőfély, műsorvezető és esküvői standupos: sokféleképpen hirdetik magukat a lakodalmak hangulatfelelősei. Ami összeköti őket, az a hagyomány. Szokták mondani, hogy van a vőfély, és vannak, akik vőfélykednek.

Minden esküvőre készülő pár a tökéletes ceremóniamestert keresi. Mit lehet elvárni az öntudatos vőfélytől? Például bekapcsolódik a szervezésbe és a tanácsaival segíti a párt, közreműködik a menetrend összeállításában, egyeztet a szolgáltatókkal, ismeri a szokásokat, illemszabályokat, és ennek tükrében közli a násznép tagjaival a szerepüket, feladatukat. Tehát a munkájuk nem csak a versek, rigmusok előadásából áll.

Mit tehet azonban egy elkötelezett vőfély akkor, ha éppen nincsenek népes szertartások, nagy lakodalmak? Hogy járulhatnak hozzá „tudományukkal” a mostani helyzet javulásához? Erre igyekeztek Arnóton megoldást találni.

Kampányoltak

– Mint az arnóti vőfélytalálkozó szervezői, arra gondoltunk, hogy a vőfélyek, ceremóniamesterek körében mi is „kampányt” indítunk, ami ösztönzi az embereket az otthon maradásra – mondta Rácz Roland vőfély, az esemény fő szervezője. – Eddig hat alkalommal szerveztük meg a találkozót, reméljük, még idén sor kerülhet a hetedikre is. Addig azonban kérünk mindenkit, a Kárpát-medence összes vőfélyét, ceremóniamesterét, hogy írjanak az otthon maradás fontosságát hangsúlyozó, a leginkább érintett idősebb korosztály által is „fogyasztható” népies rigmusokat.

Ezek összegyűjtésére, publikálására nyitottak egy új Facebook-oldalt, Arnóti Vőfélytalálkozó elnevezéssel.

– Dr. Üveges István, Arnót polgármestere és a Lakodalmas nap ötletgazdája segítségével létrehoztunk egy felületet, ahová várjuk a szövegeket. A kezdeményezéshez nemcsak a találkozón már részt vett vőfélyek csatlakozhatnak, hanem a Kárpát-medence összes ceremóniamesterét szeretnénk írásra buzdítani – árulta el Rácz Roland, aki hozzátette, hogy most bebizonyíthatják a vőfélyek, hogy milyen összetartó közösséget is alkotnak valójában.

– Két hete, mióta meghirdettük a kampányt, napi szinten töltjük fel a jelentkezéseket. Minden napra van megkeresésünk, többen jeleztek, hogy készülnek, írják a művet.

(A borítóképen: Egy korábbi arnóti vőfélytalálkozó| Fotó: Olvasó Küldte)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!