Edelényi járás

2020.03.24. 19:00

Teljesen más kerékvágásban a járás élete

A járványügyi helyzet sok változást hozott minden településen.

Horváth Imre

Alaposan megváltozott az élet az elmúlt napokban, két hétben az Edelényi járás minden településén. A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel mindenhol bezártak az iskolák és óvodák, bölcsődék a járásban is, ahogy a Biztos Kezdet Gyerekházak és a legtöbb egyházi vagy civil fenntartású közösségi foglalkozás is szünetel.

Polgármesteri felhívás

Ahogy mindenhol bezártak a könyvtárak, művelődési házak, nincs vagy korlátozott a személyes ügyfélfogadás a hivatalokban, úgy maradnak el a rendezvények vagy az előre meghirdetett programok, mint amilyen például az eboltás. De elmaradt az idén harmadik alkalommal tervezett Edelényi Kastélykörök, az Edelényi Futók Egyesületének évadnyitó, nagyon kedvelt versenye vagy például Szádvárnál a Vármentő Napok.

Molnár Oszkár, Edelény polgármestere a városi televízióban személyesen is arra kért mindenkit, hogy tartsák be azokat a szabályokat, amelyeket a kormány, az operatív törzs hoz, hogy megakadályozzuk a járvány elterjedését. Amellett, hogy a lakosság együttműködését kérte, az üzletek tulajdonosait is felkérte arra, hogy napközben akár többször is gondoskodjanak a bevásárlókocsik, kosarak fertőtlenítéséről. „Mindenki érezze át ennek a helyzetnek a súlyát, és próbáljuk meg közös erővel elkerülni, hogy sokkal szigorúbb, drasztikusabb intézkedések bevezetésére kerüljön sor. Vigyázzunk egymásra!” – tette hozzá a polgármester.

A városháza épületében a személyes ügyfélfogadásra csak kivételesen sürgős és indokolt esetben van lehetőség, mint például a születés, haláleset anyakönyvezése. Egyéb ügyeket elektronikus formában az edeleny.hu oldalon elérhető tájékoztatásban leírt módon vagy elektronikus levélben a [email protected] oldalon van lehetőség intézni – tájékoztatott dr. Vártás József jegyző.

Az Edelényi Szociális Szolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Szolgálatában és Központjában az ügyfelek személyes fogadása csak sürgős esetekre, illetve a krízishelyzetekre korlátozódik.

Edelényben a járványhelyzetre való tekintettel a zöldhulladékgyűjtő edényzet igénylési határidejét felfüggesztették. Az igényléseket folyamatosan benyújthatják a lakók elektronikus úton beküldve vagy a városháza bejáratánál lévő gyűjtőbe bedobva.

A park is lezárva

A városi könyvtár március 17től zárva tart, és minden szolgáltatása szünetel, így késedelmi díjat sem számolnak fel erre az időszakra. De elmarad a járásszékhelyen a március 28-ra tervezett eboltás is. Az

Edelényi Kastélysziget 19-én arra hívta fel a sétálók, futók és kerékpározók figyelmét, hogy az Edelényi Kastélyszigetet érintő átmeneti zárva tartás az épületegyüttesen kívül a parkra is kiterjed. Kollégáik a park több pontján helyeztek el erre vonatkozó figyelemfelhívó feliratokat, illetve a szigethez vezető gyalogoshidakon kordonszalagot.

Március 22-től az edelényi görögkatolikus templomban szüneteltetik a nyilvános liturgiák végzését, de törekszenek arra, hogy az egyházközség Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján közvetített szertartásokon keresztül legyen lehetőség az egyház imádságába otthonról is bekapcsolódni, tájékoztatott Marincsák László parókus. Hasonló a helyzet a Jézus Szíve Plébánia részéről is: online szentmiséket közvetítenek keddtől szombatig, 18 órakor és vasárnap 11-kor. A szertartások Kelemen István atya Facebook-oldaláról érhetők el.

Átálltak a maszkvarrásra

Teljesen más kép fogadja a megszokotthoz képest azt, aki ezekben a napokban belép a boldvai polgármesteri hivatal épületébe, ugyanis a dolgozók és önkéntesek közös munkájával arcmaszkokat varrnak.

– Már a múlt héten eljuttatunk egy négyoldalas tájékoztatóanyagot a lakosságnak, amelyben igyekeztünk mindent összefoglalni. Úgy döntöttünk, hogy a településen élőknek arcmaszkokat varrunk, de első körben azzal kellett szembesülnünk, hogy szinte semmilyen alapanyagot nem lehet kapni – mondta el Szabóné Tóth J. Judit polgármester érdeklődésünkre. – De nagy összefogásban végül mindent sikerült beszerezni, így ma már nagyüzemben készülnek a maszkok a hivatalban, most is éppen 14-en dolgoznak ezen, van, aki szablya, van, aki varrja, nagy összhangban dolgoznak. Most két darabot juttatunk el minden postaládába, de szeretnénk egészségügyi intézmények dolgozóinak is segíteni. Hétfő reggel a 65 év feletti lakosoknak külön is bedobtunk a postaládájába egy tájékoztatót, amely tartalmazza az önkormányzatunk által felajánlott segítséget. Máris sokan telefonáltak a megadott elérhetőségeken, és kérnek segítséget tőlünk bevásárláshoz, gyógyszerbeszerzéshez, vagy amihez szükséges – újságolta el a polgármester hétfő délben.

Riadalom fertőtlenítés miatt

Volt egy kis ijedség a múlt héten Szendrőládon, ugyanis körbeszaladt a településen a pletyka, hogy koronavírusos beteg van. Azonban erről szó sincs, Horváth Szilveszter polgármester a település közösségi oldalán tájékoztatott róla, hogy március 16-án a jelentős átmenő kamion-, tehergépjármű- és személygépjármű-forgalom miatt a település közösségi terei, utcái általános fertőtlenítést kaptak. Vélhetően ezt értelmezték sokan úgy, hogy beteg lehet a településen, és ezért fertőtlenítenek.

A Szendrőládi Óvoda viszszavonásig zárva tart. Azon szülők számára, akik gyermekük elhelyezését nem tudják megoldani, az óvoda ügyeleti rendben kiscsoportos megőrzést tart. A „Szent Kamill” Idősek Otthona teljes látogatási tilalom hatálya alatt áll. A Szendrőládi Közös Önkormányzati Hivatal ügyfélfogadási rendje korlátozott, kizárólag szerda 8–12 óra között van lehetőség személyes ügyintézésre. A településen a szociális étkezés továbbra is biztosított, a népkonyha továbbra is működik az egészségügyi eljárási rend betartásával. Azon idős lakosok, akik segítségre szorulnak, jelezhetik igényüket telefonon az önkormányzat felé, ahol szükség szerint megszervezik és gondoskodnak az ellátásukról.

(A borítóképen: Elmarad Szádvárnál a Vármentő Napok is | Fotó: ÉM-Archívum)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!