szon-sportoldal

2013.02.15. 20:13

Dudára dobott duplával nyert a Szombathely

Nyíregyháza - Egészen az utolsó percig úgy tűnt, hogy megszakad az NYKK rossz sorozata, ám a vége a vendégeké volt.

Nyíregyháza - Egészen az utolsó percig úgy tűnt, hogy megszakad az NYKK rossz sorozata, ám a vége a vendégeké volt.

Az óvatos kezdés után a Szombathely azzal került fölénybe a péntek esti élvonalbeli férfibajnokin, hogy a palánk alatti játékot kezdte el erőltetni a Boldizsár Ferenc sérülése miatt újra alacsony szerkezetben játszó nyíregyháziakkal szemben. Ráadásul Mohácsi Máté nemcsak a második, hanem a harmadik hibáját is korán begyűjtötte, így hosszabb időre a cserepadra kényszerült.

A helyzetet kihasználva leginkább Zeljko Zagorac fickándozott, igaz, a túloldalon a zsákolásokkal jelentkező Bennet Davis sem volt rest, így a centerek szépen termeltek. Kaluha Csaba szemfülessége pedig negyedvégi egyenlítést ért: a hátvéd egy másodperccel a dudaszó előtt leleste Zagorac átadását, és nyolc méteres, palánkos dobással varrta be a hazaiak első tripláját. Mohácsi három faulttal is visszajött, bravúros hármast dobott, majd a támadózónában begyűjtötte a negyediket – a 16. percben... Élet költözött a mérkőzésbe (úgy is írhatnánk, hogy olykor forrtak az indulatok), az adok-kapokból az NYKK jött ki jobban, hát még ha nincs az előtte két büntetőt hibázó Tomiszlav Ivosev félidőt lezáró középtávolija.

Az addig sokgólos meccs nagyszünet után védekezősre változott, a harmadik negyed első öt perce 3–4-es eredményt hozott. Aztán Mohácsi megint hármassal tért vissza, jelezve, hogy mekkora szükség lenne rá a pályán. A vasi őskövület, Kálmán László technikai hibája (a közönség szakértő fele egyenesen kiállítást reklamált) korbácsolta fel újra az indulatokat, majd Ivosev mezszáma mellett is kigyulladt a negyedik hibát jelző lámpácska, Simon László pedig ki is pontozódott. A pontok bezzeg lassan gyarapodtak, de Mohácsi triplája gondoskodott arról, hogy a harmadik negyedet is hazai vezetéssel záruljon.

Ivosev jóvoltából fordított a látogató, de a szerb center is kipontozódott a végjátékra, amelynek kezdetén Nelson betöréssel hozta helyre az utóbbi hetekhez képest amúgy sokkal aktívabb Martins Berkis kihagyott büntetőit (71–68). Davis duplája után sem dőlhetett hátra a házigazda, mert Zagorac triplája gondoskodott a további izgalmakról (74–73), sőt Harazin Tamás révén már a vasiak vezettek. Nelson csak egy büntetőt dobott be 38 szekundummal a vége előtt (75–75), majd amikor 11 másodperccel a vége előtt a szombathelyiek bedobása után labdát szerzett, de kihagyta ziccert. Elég nehéz elhinni, hogy közben nem faultolták, de ezzel Harazin nem foglalkozott, és a duda pillanatában értékesített ziccerrel megnyerte a meccset a vendégeknek.

Marso-NYKK–Szombathely 75–77 (25–25, 21–16, 13–16, 16–20)

Bujtosi csarnok, 600 néző, v.: Cziffra, Frányó, Tőzsér.

NYKK: Nelson 19, Polyák 7, Berkis 12/6, Mohácsi 15/9, B. Davis 16. Csere: Mondzinger, Kaluha 6/3, Siska. Edző: Ferenczi Tamás.

Szombathely: Kálmán 7/3, Simon L. 4, Will 7/3, Ivosev 20/3, Zagorac 21/6. Csere: Váradi B. 4, Harazin 6, Stafford 8/6, Szanati. Edző: Bencze Tamás.

Kipontozódott: Simon L. (29. perc), Ivosev (35.).

Az eredmény alakulása, 5. perc: 8–12, 6.: 14–12, 8.: 18–21, 14.: 34–29, 19.: 41–39, 27.: 54–47, 31.: 59–62, 35.: 66–65, 37.: 71–68, 38.: 74–70, 40.: 74–75.

Mesterszemmel

Ferenczi Tamás: – Az egy dolog, hogy öt másodperccel a vége előtt a játékvezető nem meri befújni dobás közben a nyilvánvaló szabálytalanságot, de a gond az volt, hogy kritikus pillanatokban büntetőket hibáztunk. Ha ez nincs, akkor nem az utolsó támadásra maradt volna a döntést.

Bencze Tamás: – Forrtak az indulatok, holott a csapatok nem tettek azért, hogy ez így legyen, de ezt inkább hagyjuk... A végén volt egy kis szerencsénk, de sokat tettünk azért, hogy győztesen távozzunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!