szon-sportoldal

2010.08.12. 10:57

Az érem mindenért kárpótolta

<p>A sportlövő a Münchenben szerzett Babicz Sára világbajnoki medéliával búcsúzott a juniorok mezőnyétől, a fő cél természetesen a 2012-es londoni olimpiai játékok.</p>

Az 1928-ban alapított, de az üveglövészet által magáról már az 1880-as években életjeleket adó Nyíregyházi Polgári Lövész Egylet fennállásának legnagyobb sikerét érte el a múlt héten Babicz Sára. Az egyesület versenyzője a müncheni világbajnokságon a junior sportpisztoly 30+30 lövéses kategóriájában álhatott fel a világbajnoki dobogóra, annak is a második fokára.

Az NYPLE korábbi versenyzői közül Fórián Éva kétszeres kontinensbajnokként és olimpiai résztvevőként került el Nyíregyházáról, de világbajnoki érmet korábban egyetlen szabolcsi színekben versenyző sportlövő sem szerzett. Babicz Sára érte el tehát a történelmi jelentőségű eredményt, amely szép jövőképet tár a versenyzőnő elé.

Úgy mentem ki a világbajnokságra, hogy a két versenyszámom közül az egyikben minimum érmet szeretnék nyerni, hát bejött – mondta a friss világbajnoki ezüstérmes. – A légpisztoly negyven lövéses viadalon elért huszonharmadik helyezésem kis csalódás, de az érem mindenért kárpótolt. Az sem bosszant, hogy az aranyhoz is nagyon közel jártam, a lényeg, hogy a fő vágyam teljesült. Egy köregységen múlott az elsőség, persze, verseny közben nem tudtam, hogy miként is állok pontosan, hiszen csak a magam dolgára koncentrálok, a többiek teljesítményére nem lehet odafigyelni. Amúgy a müncheni verseny hangulata fantasztikus, a bajor fővárosban nagyon népszerű a sportlövészet, nemcsak a profik, hanem az amatőrök számára is rendeznek viadalt, utóbbi elsősorban a buliról szól.

Sára megérdemelte az érmet

Ahogy Leviczky Zoltán, Sára edzője is elmondta: tanítványa nagyon megérdemelte már ezt az érmet, hiszen a korábbi korosztályos Európa-bajnokságokon többször is dobogóközelbe került, de egy banánhéjon rendre elcsúszott. Egy ilyen tüneményes hölgy esetében csúnya ilyet leírni, de tény: Sára „kiöregedett” a juniorkorból, jövőre már a felnőttek között kell helytállnia.

– Itthon már juniorként is benne voltam az első három felnőttverseny között, nemzetközi szinten viszont nem ilyen egyszerű a képlet, mivel a legjobb juniorok a felnőtt középmezőnyhöz tartoznak – vázolta a helyzetet Babicz Sára. – Így aztán biztos vagyok benne, hogy a felnőttek között jóval nehezebb dolgom lesz, de a jövőre rám váró két Európa-bajnokságon és az olimpiai kvótaszerzés szempontjából fontos négy világkupaversenyen minél jobban szeretnék szerepelni. Mert a fő cél természetesen a londoni olimpia...

Hajszálon múlott

A müncheni világbajnokságon egy másik nyíregyházi versenyző is szerepelt: Butykai Zoltán a szabadpuska fekvő 60 lövéses versenyszámban tizenkettedik helyen végzett a juniorok között. Eddigi legjobbját három köregységgel megjavította (593), és a a dobogó sem volt túl messze, hiszen két lövése is mindössze egy tized miliméterrel (!) maradt el a tízestől.

- Bodnár Tibor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!