Friss hírek

2010.01.04. 15:18

Beperelte az iraki kormány a Blackwatert egy amerikai bíróságon

<p>Pert indított az iraki kormány a Blackwater, amerikai biztonsági cég ellen egy amerikai bíróságon. Ezt hétfõn jelentette be Nuri al-Maliki Irak iraki miniszterelnök, aki azt is közölte, hogy egy iraki bíróságon is megindítják a jogi eljárást rövidesen. Az iraki kormányfõ azt mondta, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium tiltakozott az iraki kormány döntése ellen.</p>

A Blackwater elleni vád szerint a cég emberei 17 civil öltek meg, 18-at pedig megsebesítettek 2007 szeptemberében, Bagdadban. A Blackwater emberei egy amerikai diplomáciai konvoj útját biztosították, amikor egy zsúfolt keresztezõdésben - állításuk szerint - támadás érte õket, és lövöldözni kezdtek. Végül 14 civil halála ügyében indult vádeljárás a magáncég öt embere ellen.

Nagy port kavart világszerte a Blackwater ügye, aminek kapcsán az ilyen biztonsági magáncégeket azzal támadták sokan, hogy a törvénytelenség és a felelõsség hiányának mintapéldái.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!