Sport

2019.03.13. 14:00

Miskolcon a király etap befutója

Miskolc - A Tour de France mintájára látványos show-műsor keretében mutatták be a Tour de Hongrie 2019 útvonalát.

Miskolc - A Tour de France mintájára látványos show-műsor keretében mutatták be a Tour de Hongrie 2019 útvonalát.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye két városát és sok települését érinti a már nemzetközileg is jegyzett kerékpáros körverseny, a jubileumi 40. Tour de Hongrie június 11. és 16. közötti útvonala. Az útvonal-bemutató gálán Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár és – videoüzenetben – dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója köszöntötte a megjelenteket. Az eseményen bejelentették: a Magyar Kerékpáros Körversenyt szervező Vuelta Sportiroda – társadalmi szerepvállalásként – a nemzetközi sporteseményt kísérő médiajelenlétet kihasználva a közlekedésbiztonsági képzés és oktatás fontosságára hívja fel a figyelmet. Eisen­krammer Károly, a szervező­bizottság elnöke elmondta: tavaly, a Tour de France kezdeményezéséhez csatlakozva a másfél méteres oldaltávolság megtartásának fontosságát emelték ki, és e kampány logója az összetett győztesnek járó sárga mezen is szerepelt. Az idén a kék szívecskét viszik körbe a versenyzők Magyarországon, ezzel, s különféle rendezvényekkel, aktivitásokkal fogják felhívni a figyelmet a közlekedésbiztonság fontosságára.

A szakaszok

A gálaeseményen a hagyományok ápolása jegyében köszöntötték az egykori nagy bajnokokat: az első, 1925-ben rendezett Tour de Hongrie-győztes Jerzsabek Károly fia, majd a legidősebb, még élő győztes, a 85 esztendős Stámusz Ferenc – akit lakásán látogattak meg –, végül az 1964-es Magyar Körverseny ezüstérmese, Juhász Béla vehette át a tavalyi győztesnek járó bekeretezett sárga trikót.

Ezt követően mutatták be a 2019-es Tour de Hongrie útvonalát, amelynek kialakításánál több szempontot is figyelembe vettek. Főként azt, hogy a tavalyi, nehezebb és hosszabb emelkedőkkel tarkított szakaszokon a magyar versenyzők is ígéretesen szerepeltek, ezért több ilyen etapot iktattak az idei útvonalba. Örömhír megyénk lakói számára: továbbra is Miskolc lesz a király-etap befutója egy 201 km-es versenytáv végén, és Kazincbarcika is szerepet kap, innen indul majd útjára a negyedik napon a mezőny. A 4 km-es prológ – egyéni időfutam keretében – ismét Siófokon, de új pályán lesz. Az első szakasz Velencéből indul és Esztergomban ér célba 194 km megtétele után. Ezt követi a király etap Balassagyarmat és Miskolc között, majd a két részre bontott harmadik napi első szakasz Kazincbarcikáról Tiszafüredre (115 km) érkezik, és rövid pihenő után tovább tekernek Hajdúszobosz­lóra egy 69 km-es távon. A negyedik nap Karcag–Gyöngyös–Kékestető lesz az útvonal 138 km-en, míg a zárónapon Kecskemétről 169 km-t tesznek meg a Székesfehérvárott felállított végső célig.

A mezőny

A magyar kerékpáros körversenyen 20 csapat legénysége áll rajthoz, a legismertebbek a francia Cofidis, az olasz Androni és Neri Sottoli, és itt lesz a legendás bringás Alberto Contador és Ivan Basso csapata, a spanyol Kometa Team is. Hazánkat a Pannon Cyc­ling Team mellett a magyar válogatott képviseli majd. A versenyről minden nap élőben jelentkezik az M4 Sport, míg az Eurosporton keddtől vasárnapig minden nap 48 perces esti összefoglalókat láthatnak az érdeklődők. Mi több, ez utóbbi csatornán az utolsó két napon élő közvetítések is lesznek.

ÉM-BCS


Mivel készülnek?

Megkérdeztük Miskolc alpolgármesterét, Pfliegler Pétert és Kazincbarcika polgármesterét, Szitka Pétert, mivel készülnek az idén e jeles eseményre.

Pfliegler Péter: ,,Miskolc 32. alkalommal lesz a kilenc évtized alatt rajt, illetve most befutó helyszíne. Az elmúlt esztendőben nagy sikere volt a Bike Day elnevezésű rendezvényünknek – mintegy ötezren látogattak ki –, ezt megismételjük az idén is. Számunkra fontos, hogy a fiatalok és iskolások között népszerűsítsük a kerékpározást, és a közlekedésbiztonság jelentőségét. Az sem közömbös, hogy a hegyiversenynek köszönhetően Magyarország egyik – ha nem a legszebb – táján, Lillafüreden is áthalad a mezőny – még ha a versenyzők nem is tudnak gyönyörködni e táj szépségében.”

Szitka Péter: ,,Sok színes programmal, gyermekfutammal készülünk e számunkra nagy napra. Egy éve „színes városunk” a végső befutónak adhatott otthont, most rajthelyszín leszünk június 14-én. Hogy valamit jól csináltunk, ez visszajelzése annak, hiszen rajta vagyunk a Tour de Hongrie térképén. Biztos vagyok benne, sokan – főként fiatalok és iskolások – látogatnak majd ki a rajthelyre. Miután a városban köröznek majd a bringások, mielőtt elhagyják Kazincbarcikát, sokan láthatják majd ezúttal is a mezőny résztvevőit.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!