Sport

2017.07.15. 11:15

Feltételek: minden adott Miskolcon

Miskolc - Vasárnap megkezdődik a XIV. Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokság.

Miskolc - Vasárnap megkezdődik a XIV. Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokság.

Belehúzott mostanában a Miskolci Egyetem és a város, ugyanis a tavalyi tájékozódási futó egyetemi világbajnokságot követően újabb olyan eseményt rendeznek (kiegészülve másokkal), amelyen felsőfokú oktatási intézményben tanulók vesznek részt. A július 16–23. között sorra kerülő – és mintegy 110 millió forintos költségvetésű – Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokságon 16 ország 28 oktatási intézményének csapata vesz részt, összesen 78 meccset bonyolítanak le 3 helyszínen (városi sportcsarnok, jégcsarnok, Egyetemi Körcsarnok).

Az egyik bástya

Az esemény hivatalos sajtótájékoztatóján prof. dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnöke úgy fogalmazott, 250 ezren tanulnak jelenleg a magyar felsőoktatásban, sok élsportoló életpályája kötődik valamelyik egyetemhez vagy főiskolához. A MEFS szándéka, hogy évente legalább egy világversenyt Magyarországra hozzon, jövőre öttusában (Budapest) és kajak-kenuban (Szeged) leszünk házigazdák. A szakember a magyar felsőoktatás egyik bástyájának nevezte Miskolcot, amely benne van a MEFS politikájában, hogy legyen itt „nagy esemény”, hiszen a város minden feltételt biztosítani tud.

Ilyenekkel a térképen

Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára azt emelte ki, hogy a szervezet hosszú évtizedek óta támogatója az egyetemi kosárlabdázásnak, anyagi értelemben pedig a TAO-források felhasználása új lehetőséget nyitott erre. Megjegyezte: színvonalas küzdelemmé vált a hazai egyetemi, főiskolai bajnokság (MEFOB), illetve hogy a magyar kosárlabdát az ilyen és ehhez hasonló eseményekkel lehet ott tartani a sportág nemzetközi térképén. A főtitkár köszönetet mondott valamennyi, rendezésben részt vevő személynek, szervezetnek a kosárlabda támogatásáért.

Kiragadott mondatok

Dr. Deák Csaba, a szervezőbizottság elnöke, a Miskolci Egyetem kancellárja: – Bízunk benne – továbbá a rengeteg munka, az alapos előkészület és a miskolciak kosárlabda iránti szeretete is azt mondatja velünk –, nagyon jó Európa-bajnokságot szervezünk.

Dr. Kiss János, a szervezőbizottság társelnöke, Miskolc alpolgármestere: – Miskolc sportváros, és ha ezt már mások is mondják, akkor van benne igazság. Ha a továbbiakban ettől is rangosabb sporteseményeket szeretnénk rendezni, akkor ehhez a különböző szinteken végig kell menni.

Peter George, technikai delegált, Európai Egyetemi Sportszövetség: – Már negyedik alkalommal vagyok Miskolcon, korábban az utánpótlás Európa-bajnokságok FIBA-ellenőre voltam. Köszönöm mindenkinek az eddigi segítséget, biztos vagyok benne, hogy sikeres torna elé nézünk.

- ÉM-MI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!