Sport

2016.07.23. 15:42

Aki törött lábbal is otthagyta a ,,lábnyomát”

Tiszaújváros, Plovdiv - Bravúros szerepléssel rukkolt ki Bragato Giada az ifjúsági kajak-kenu Eb-n.

Tiszaújváros, Plovdiv - Bravúros szerepléssel rukkolt ki Bragato Giada az ifjúsági kajak-kenu Eb-n.

A fiatalok seregszemléjét a bulgáriai Plovdivban rendezték meg, és a kontinensbajnokságon letette névjegyét a borsodi sportoló. A női kenu egyes 500 méteres számának előfutamában második lett a Tiszaújvárosi KKSE sportolója, aki ezzel követlenül a döntőbe lapátolta magát. A fináléban 2:37.516-os idővel bronzérmes lett, az ezüsttől négytized másodperc választotta el.

Ítéletidőben

– Négy esztendeje dolgozom Bragato Giadával – mondta Krucsay József edző. – Ennek története minden, csak nem bonyolult, hiszen klubunknál én foglalkozom a kenuval és a szakágat is nekem volt szerencsém „kezelésbe” venni. Plovdiv előtt három héttel azt hittem, hogy mindent elveszítünk és ki sem jutunk, hiszen tanítványom eltörte a lábközépcsontját. Mankóval közlekedett, de az orvosok sikeresen összerakták, így útra kelhettünk. Ilyenre ritkán vagy talán nincs is példa, sokan csodájára jártak az esetünknek. Némi anatómiai-orvosi ismereteket is elárulok, hogy mindenki elképzelhesse: Giadának a bal lába törött el, s ez a lába volt elől, míg a jobb térdén térdelt a hajóban. Ellenkező esetben „lőttek” volna az egésznek, így azonban a sarkára támaszkodott, így oldotta meg sajátos helyzetét és ment is minden a maga útján.

Az újvárosi kenusra a szakvezetés természetesen nem rakott elviselhetetlen terhet, csupán annyit kért tőle, hogy ha már kijutott az Európa-bajnokságra, tegyen meg mindent a döntős pozícióért. Bragato Giada ennek fényesen megfelelt, ha szerencsésebb, akkor a szó szoros értelmében felkapaszkodhatott volna a dobogó második fokára, ugyanis az emelvényre bottal „mászott” fel.

– Plovdivban kaptunk a nyakunkba vihart és esőt, szelet és jeget – folytatta Krucsay József, aki magától értetődően elkísérte „lányát” Bulgáriába. – A körülmények, a körítés, a futamok és minden alighanem felejthetetlen marad számunkra. Giada még csak 17 éves, első éves ifi, így azt kell mondanom, hogy ha semmi nem jön közbe, ha fejlődése töretlen marad, nagyon szép jövő áll előtte.

Sokan gratuláltak

– Az volt a célom, hogy mankóval állhassak a dobogóra – mondta a bronzérmet szerzett Bragato Giada. – Úgy gondoltam, hogy mindezt meg tudom csinálni. Sokat segített, hogy nem volt velem szemben különösebb elvárás. Nem foglalkoztam a szembe széllel, a lábammal, de még a vállammal sem, mert a furcsa testtartásom miatt ez a testrészem is megfájdult. Nem hivatkoztam semmire, elvonatkoztattam magam a bajaimtól, ez sokat segített. Az nyilvánvaló, hogy mindenki számára kérdést jelentett, hogy törött lábbal miként fogok teljesíteni. Aztán bronz lett belőle. Ami után rengeteg gratulációt kaptam a vezetőktől, az edzőktől, mesteremtől, itthonról pedig „záporoztak” a telefonok és az üzenetek. Összességében nagyon szép és jó volt Plovdivban.

- ÉM-KT -


A tét a maraton világbajnokság

Bragato Giada számára Plovdivval még nem ért véget a nemzetközi szezon. Ugyanis kinézte magának a németországi Brandenburgot, ahol szeptemberben korosztályos maraton világbajnokságot tartanak.

– Helyzete nehéz, de nem reménytelen – közölte Krucsay József. – Ebben a műfajban ugyanis futni is kell, Giada pedig még három hétig nem léphet a törött lábára. A válogatóig még egy hónap van hátra, vagyis összejöhet a vb-je is. Folyamatosan röntgenezik, közben olyan munkát végez, amely kihagyja a munkából ,,beteg” végtagját. A taktikát is kidolgoztuk már, de ez egyelőre csak elméleti: ha Fortuna mellé áll, akkor majd gyorsan evez, futás helyett pedig majd háromszor sétál, de még minden odébb van, majd meglátjuk..

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!