Sport

2014.11.26. 13:17

Egressy Gábor: Ez a harmadik hely nem "kifutott"

Egressy Gábor kétszer is megérkezett Diósgyőrbe: előbb 1998 nyarán, majd 2004 őszén.

Egressy Gábor kétszer is megérkezett Diósgyőrbe: előbb 1998 nyarán, majd 2004 őszén.Az idei, a tavalyi, valamint a 2011-es őszt megelőzően az 1998/1999-es szezonban állt féltávnál a harmadik helyen az élvonalban a diósgyőri labdarúgócsapat. A DFC akkor 34 pontot szerzett, igaz, ezt tizenhét összecsapás alatt, merthogy ekkor tizen­nyolc együttes alkotta a honi élvonal Professzionális Nemzeti Bajnokságnak nevezett mezőnyét. A diósgyőri gárda tagja volt akkor Egressy Gábor, aki a fővárosból érkezett az Andrássy útra.

– Az MTK adott kölcsön egy évre Diósgyőrbe, de nemcsak engem, hanem három másik klubtársamat, Kuttor Attilát, Babos Ádámot és a Szabados Attilát is – emlékezett vissza az akkori eseményekre az egykori 21-szeres válogatott. – Egy csütörtöki napon érkeztem meg, majd másnap az edző, Tornyi Barnabás behívott a szobájába, és azt mondta, hogy az első meccsen, Dunaújvárosban még nem leszek a kezdőcsapatban, mert csak most jöttem, és nem igazán ismer. Erre én azt válaszoltam, hogy nyugodjon meg, ha bizalmat szavaz, nem fogok hibázni… Nyertünk 3-2-re, az első és a második gólunkat „Kuli”, Kulcsár Sanyi szerezte, a harmadikat pedig én… Vele nagyon jól össze lehetett dolgozni, egy rendkívül intelligens játékos volt, kiválóan kiegészítettük egymást. Az akkori keretet remek futballisták alkották, Téger Pista, Kovács Tibi, Buzás Attila, a Debrecenből érkezett Szabó Tibi, mindenki bizonyítani akart, ezért is értünk el olyan eredményeket, a harmadik helyet. Aztán ott volt a közönség, átlagban 10 000 néző, ami még inkább húzta magával az egészet… Aki egy olyan publikum előtt, mint a diósgyőri, rosszul játszik, az nem jó futballista… Sajnálom, hogy jöttek az anyagi problémák, nem kaptunk pénzt, többen el is mentek ide-oda a télen, ha akkor olyan háttér lett volna, mint most, amiről úgy tudom, hogy stabil, ki tudja mit érünk el…

Menet közben

Az 1998/1999-es évadot 17 találattal zárta Egressy Gábor a DFC-ben, ám a csatár öt év múlva, 2004 őszén ismét piros-fehér szerelést húzott.

– Zalaegerszegen lejárt a szerződésem és úgy terveztem, hogy külföldön folytatom a pályafutásom, kivártam, de aztán csak nem úgy jöttek össze a dolgaim, így menet közben, az ötödik forduló után Diósgyőrbe igazoltam – sorolta a támadó, aki tagja volt az 1996-os atlantai olimpián szerepelt magyar ötkarikás alakulatnak. – Igazából b már korábban megkeresett, de a nyáron nem voltak teljesen tiszták a viszonyok, hiszen két csapat is edzett a stadionban. Örömmel jöttem, de lement egy forduló és „Kiput” leváltották, és b érkezett a helyére. Abban az időszakban teljesen mások voltak a célok, mint hat évvel korábban, ekkor „csak” a bennmaradást kellett elérni, ami végül simán sikerült. Emlékszem, a debreceni vonal élt akkor, többek között Máté Peti és Tisza Tibi is onnan jött át Diósgyőrbe.

Bárkit be lehet vetni

Egressy Gábort ezt követően arról kérdeztük: mennyire követi a jelenlegi DVTK-t, a történéseket, az eredményeket?

– Szakkomentátorkodom, úgyhogy gyakorlatilag naprakész vagyok – jelentette ki a 40 esztendős korábbi kiválóság. – A múlt szombaton, az MTK elleni idegenbeli meccsen is ebben a minőségben dolgoztam volna, de kiderült, hogy nincs stúdió, ezért ez elmaradt. A DVTK egy éve ugyanitt, ugyanígy állt, az akkori pozíciót, teljesítményt én egy kicsit „kifutottnak” éreztem, ellenben a jelenlegivel, amelynek elég komoly alapjai, előzményei vannak, így teljesen megérdemelt. Sivic Tomislav nagyon összerakta ezt a keretet, megvan a megfelelő összhang, a cserepadon ülők közül is bárkit, bármikor be lehet vetni. Griffiths most megmutatta, hogy jó igazolás, reméljük, a továbbiakban még jobban hasznára lesz a csapatnak. A DVTK góljai több játékos között oszlanak meg, ez egyrészt jó, mert bárki képes az ellenfél kapujába találni, de szerintem azért nem lenne baj, ha valaki ezen a téren kiugróan teljesítene, nem árt, ha akad olyan valaki egy csapatban, aki gólokban a hátán viszi az együttest. Nekem még Bacsa Patrik tetszik, aki több poszton is jól mozog.

Az egykori csatárral való beszélgetés során szóba került a közeljövő, azon belül is a kulcsemberek, mint például a két válogatott kerettag, Kádár Tamás és Elek Ákos sorsa.

– Amennyiben komoly érdeklődés mutatkozik irántuk külföldről, ráadásul azzal a játékosok és a klub is jól járna, akkor értékesíteni kell őket a piacon – nyilatkozta Egressy Gábor. – Egy labdarúgónak a karrierje során kevésszer adatik meg, hogy másik országba hívják, ezért ezt meg kell ragadni, ez egy lehetőség, hogy kipróbálja magát az ember máshol is. Sivic Tomislav eddig is jól pótolta azokat, akik elmentek a DVTK-tól, biztos vagyok benne, hogy az újabb ilyen helyzetre is találna megoldást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!