Sport

2012.01.18. 16:53

Kevés a magyar szó Újvidéken

Egykoron rengeteg magyar lakta Újvidéket, most viszont már egészen mást tapasztalhat mindaz, aki a szerbiai városba ellátogat.

Egykoron rengeteg magyar lakta Újvidéket, most viszont már egészen mást tapasztalhat mindaz, aki a szerbiai városba ellátogat. Magyarul tudó eladóval, hivatalnokkal vagy idegenvezetővel egyáltalán nem lehet találkozni. A szerb mellett az angol az elfogadott nyelv, legyen szó élelmiszer boltról, cukrászdáról vagy éppen kocsmáról. Mindettől függetlenül rendkívül szívélyesek a helyiek, a hűvös időjárás és a szemerkélő eső ellenére örömmel fogadják a vendégeket. Újvidék főutcáján a kézilabda Európa-bajnokság alkalmából még egy szurkolói zónát is kialakítottak, ahová a magyar, az orosz, a francia és a spanyol drukkereket várják. A keddi szünnap után a Spens Arénában már ismét felfokozott érdeklődés várja a két mai csoportmérkőzést. Este negyed héttől a címvédő francia válogatott az oroszokkal találkozik, ezután pedig a magyar válogatott a vb-bronzémes spanyolok ellen lép pályára. Azt előre is tudni lehetett, hogy ebben a csoportban egyetlen könnyű mérkőzése sem lesz Mocsai Lajos együttesének. Az oroszok elleni pontszerzés a bravúrkategóriába tartozott, hiszen eddig egyetlen világversenyen sem sikerült legyőznünk őket. A spanyolok játékstílusa sem igazán fekszik a magyaroknak, de nincs mit tenni: az ellenfelet nem lehet megválogatni. Két évvel ezelőtt, az ausztriai Európa-bajnokságon szintén a csoportkör második fordulójában találkozott egymással a két csapat, akkor a hispánok 34-25-re, tehát viszonylag simán győztek a magyar csapat ellen. A mostani nemzeti csapatunk viszont jóval egységesebbnek és harcosabbnak tűnik a két évvel ezelőttinél. Ezt a játékosok már hétfőn is bebizonyították. Az oroszokkal szembeni iksz után Ilyés Ferenc, a válogatott átlövője hangsúlyozta: ez a küzdeni akarás és harcosság a jövőben is jellemzője lesz a csapatnak.

Szöllősi a keretben

Az összefogásra és az akaratra ma is nagy szüksége lesz a magyar együttesnek. Iváncsik Tamásra szalagszakadása miatt már nem számíthat a szakvezetés, jó hír viszont, hogy Zubai Szabolcs izomhúzódása óráról órára javul. Ha nem is végig, de időszakonként fönt lehet a pályán a második csoportmeccsen is. Iváncsik Tamás helyett pedig Szöllősi Szabolcsot nevezte be a hátralévő két csoportmeccsre Mocsai Lajos. A stáb sokat gondolkodott azon, hogy a kapuban Tatai, vagy a balszélső Vadkerti neve kerüljön be a jegyzőkönyve, végül a Csurgó beállója mellett döntöttek.

Az esti mérkőzéssel kapcsolatban a szakma egyöntetű véleménye, hogy a remek formában lévő spanyolok számítanak inkább esélyesnek, ám annyi meglepetés történt már eddig is Szerbiában, hogy nem elképzelhetetlen egy újabb sem. Jó lenne, ha ezt a magyar válogatott szolgáltatná szerda este.

- Marosréti Ervin, Újvidék -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!