Sport - Foci

2012.03.01. 14:26

Sajóvölgye Focisuli: Már ezerkétszáz fiatalt bevontak

Egy esztendeje működik a Sajóvölgye Focisuli Sportegyesület.

Egy esztendeje működik a Sajóvölgye Focisuli Sportegyesület.Az előzetes várakozásokat egyértelműen felülmúlja a Sajóvölgye Focisuli első esztendeje. Az egyesület égisze alatt már most ezerkétszáz fiatal tanulja a labdarúgást, a harmincöt edző pedig a szakmai hátteret adja a munkához. A korábban alkalmazott „receptet” ebben az esetben megfordították. Továbbra is a központban és az alközpontokban zajlik az oktatás, de ebben az esetben a legkisebb faluban élő és a leghátrányosabb helyzetű fiúnak is van lehetősége a sportolásra.

Házhoz mennek

- Az általunk preferált területen minden egyes településre elmegyünk, és megkeressük azokat a gyerekeket, aki szeretnének futballozni – fogalmazott Kádár Zsolt, a Sajóvölgye Focisuli Sportegyesület szakmai igazgatója. – Nem csak a tehetségesekkel kívánunk foglalkozni, hanem mindenkivel, aki ezt a szép játékot szeretné űzni. Sajnos nagyon sok szegény család él Borsod ezen területén, nekik is nagy lehetőséget kínál ez az új szemléletű képzés. A kialakított modell működik, a hosszú távú célunk pedig az, hogy a megye NB-s és megyei csapatai tőlünk merítsenek, helybeli játékosokat foglalkoztassanak a „légiósok” helyett.

A Társasági Adó kedvezmény igénybevételével nagy lehetőség nyílt a Sajóvölgye Focisuli előtt is: 280 millió forintot fordíthatnak az utánpótlásra, amiből a technikai és a tárgyi feltételeket is javíthatják: Múcsonyban új műfüves futballpálya épülhet, a gyerekeket új buszokkal viszik a foglalkozásokra, de mezre, cipőre és melegítőre sincs gond.

Továbbképzés

Az elmúlt két napot Putnokon, Múcsonyban és Kazincbarcikán töltötték az egyesület által foglalkoztatott edzők. A felkészítőknek a Puskás Akadémia szakmai vezetői tartottak továbbképzést. Gellei Imre, korábbi szövetségi-kapitány, ifj. Albert Flórián, a Ferencváros egykori középpályása és Horváth Péter koordinátor osztotta meg a tapasztalatait a borsodi szakemberekkel.

- Egy együttműködés is megkezdődik a PFLA és Sajóvölgye Focisuli között – mondta el érdeklődésünkre Gellei Imre. – Nagyszerű modellt alkalmaznak Borsodban, hiszen így egyetlen tehetség sem veszhet el, mindenkit felkutatnak az iskola iránytói, akik a labdarúgásban képzelik el a jövőjüket. Óriási szám az ezerkétszáz fiatal, akik sportolásra, mozgásra, futballra tudnak tanítani ezen a vidéken. Ebből nem csak a megye, hanem idővel az egész ország is profitálhat. A Puskás Akadémiával mostantól egy folyamatos párbeszéd kezdődik. Szakmai továbbképzésekkel, tapasztalatcserével kívánjuk az itteniek munkáját segíteni. Nekünk is az az érdekünk, hogy az ügyes gyerekek szem előtt maradjanak, innen pedig akár egyenes út vezethet Felcsútra, ami komoly perspektívát jelenthet egy szegény családból származó srácnak.

ifj. Albert Flórián szerint hatalmas eredmény, hogy egy esztendő alatt ennyit fejlődött a Sajómenti Focisuli. A Ferencváros Bajnokok-ligáját is megjárt labdarúgója úgy gondolja: még egy év kell a kialakított modell stabilizálására, az első komolyabb eredményre pedig négy-öt esztendő múlva lehet számítani. Ehhez kell az edzők elhivatottsága, amivel a Sajó-mentén nincs probléma. Albert szerint legalább ilyen fontos szempont az infrastruktúra fejlesztése. Modern pályákkal kell rendelkezni ahhoz, hogy az év minden hónapjában minőségi munkát lehessen végezni.

ÉM – ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!