Bátor Virág

2019.11.13. 07:58

Tanuld meg önmagad adni!

Amikor több kéz nyúl cigarettáért vagy alkoholért, mint társasjátékért.

Herman Ottó Gimnázium

Eperszörp a Borangoláson

Fotó: Magánarchívum

A fiatalok mindig is szerettek és szeretni fognak szórakozni, habár ennek a szónak a jelentése az idő múlásával jelentősen átalakult.

Kiöltözve, gardedámmal

Pár száz éve bulizni teljesen mást jelentett, mint ma.

Akkoriban sokkal formálisabb körülmények között zajlott: az emberek kiöltöztek az alkalomra, és egy fiatal lány nem is álmodott róla, hogy gardedám nélkül részt vehet az eseményen. Amíg abban az időben egy kézcsókban kimerült a különböző neműek fizikai érintkezése, addig a mai világban sokan már azon sem lepődnek meg, ha idegen helyen ébrednek egy átmulatott este után.

Az 1900-as évek második felében az ifjabb korosztály diszkóba járt, ahol dübörgött a zene és hajnalig táncolt mindenki. Manapság viszont úgy tűnik, hogy vannak fiatalok, akik nem tudják, hogyan érezzék jól magukat önerőből: egy barátokkal eltöltött este során a közösségi média mindig érdekesebb számukra, mint a szemben ülő; és több kéz nyúl cigarettáért vagy alkoholért, mint társasjátékért.

Vajon miért viselkednek így ezek a srácok? Sokan úgy érzik, hogy nem elég érdekesek akkor, ha önmagukat adják, ezért a gátlásaik oldására tudatmódosító szerekhez fordulnak.

Akikkel jól érzed magad

Pedig nem igaz, hogy neked kell a leghangosabbnak lenned ahhoz, hogy meghallgassanak, vagy hazudnod kell ahhoz, hogy érdekesnek találjanak. Egy buli lényege, hogy boldoggá tegye a résztvevőket, viszont a megfelelési kényszer miatt gyakran nem mernek nyitottak lenni egy laza estére.

Többen vannak, akik azért fordulnak a cigihez vagy alkoholhoz, mert így könnyedén kapcsolatot alakíthatnak ki bárkivel, akivel alapvetően nem találnák meg a közös hangot. Viszont azt is mérlegelniük kell ilyenkor, hogy megéri-e másnak mutatniuk magukat pár óra szórakozásért.

Szerintem is fontos a kikapcsolódás és a szociális kapcsolatok kiépítése. Jó érzés, ha tudjuk, hogy lehetőségünk van kilépni egy-egy estén a megszokottból, de nem lenne szabad rávennünk magunkat olyan társasági eseményekre, amik nem pozitívan járulnak hozzá a személyiségünkhöz. Múzeumban vagy kiállításon is jól érezhetjük magunkat, nem lesz attól kevésbé szórakoztató, hogy néhányan körülöttünk mást gondolnak.

Ha kedvet kapnál ahhoz, hogy kimozdulj otthonról, akkor tedd inkább a saját barátaiddal, minthogy beolvadj olyanok közé, akikkel nem érzed jól magad! Ragaszkodj a saját személyiségedhez és tanuld meg önmagadat adni! Hidd el: így sokkal jobban fogod érezni magad a bőrödben!

Bátor Virág Herman Ottó Gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!