szponzorált tartalom

2021.06.16. 14:31

5 fontos szempont, ha új szakmát szereznél!

A tanulás idő- és energia igényes feladat.

Elmenni az oktatás helyszínére, részt venni az órákon, összeállítani a beadandó feladatokat és felkészülni a vizsgákra. Mindez nem kevés időnkbe kerül. Felnőttként ezt még be kell illesztenünk a munkával, családdal együtt a hétköznapjainkba. Na meg persze a költségvetésünkbe is, mert felnőttként tanulni általában pénzbe is kerül.

A tanulás azonban fontos. A tanulással új ismereteket, új készségeket, új szakmát is szerezhetünk. Sokszor nem könnyű választani, hogy mit és hol szeretnénk tanulni. Első körben azt érdemes eldönteni, mi is a célunk a tanulással. Szeretnénk elmélyedni a hobbinkban vagy új szakmát szeretnénk tanulni, mert műkörmösként szeretnénk dolgozni vagy munkavédelemmel foglalkozni? Az első esetben talán egyszerűbb dolgunk van, hiszen az internet sok lehetőséget kínál a videós tartalmakkal, blogokkal.

Egy új szakma megismerése azonban már komolyabb döntés. Ezért összegyűjtöttünk 5 fontos szempontot, amire mindenképp érdemes figyelni, ha felnőttképzési intézményt választunk:

1. Tájékozódjunk

Amikor tanulásra adjuk a fejünket, érdemes felméri milyen végzettségek vannak azon a területen, ami minket érdekel. Pontosan milyen szakképesítéseket lehet megszerezni? Elég-e egy államilag elismert bizonyítvány vagy kell még valami más is? Természetesen egy felkészül felnőttképző is tud nekünk ebben segíteni, de célszerű, ha mi magunk tájékozódunk erről mielőtt választunk. Így rá tudunk kérdezni például arra, hogy egy Targoncavezető bizonyítványhoz Gépkezelő jogosítványt is tudunk-e szerezni, mert a munkába álláskor mindkettőt kérni fogják tőlünk.

2. Az engedély

Ha államilag elismert végzettséget szeretnénk szerezni, akkor mindenképpen figyeljünk rá, hogy a cégnek, ahol tanulni szeretnénk, legyen felnőttképzési nyilvántartási száma. Ez alapján lehetünk biztosak benne, hogy az adott cég felnőttképzési intézmény, rendelkezik engedéllyel. Ez fel van tüntetve minden fontos felületen, tanfolyami tájékoztatón. Ha ezt nem találjuk, akkor ott biztos nem lehet államilag elismert bizonyítványt szerezni.

3. Fontos a múlt

Érdemes kicsit utána nézni a cégnek, ahol tanulni szeretnénk. Mióta működik a cég? A régebb óta, akár 20 éve működő felnőttképzési intézmény jelenthet garanciát, stabilitást.

Az ismeretségi körben is érdemes lehet körbe kérdezni, tanult-e már ott valaki és mik voltak a tapasztalatai?

Nézzük meg a honlapját, a facebook oldalát a cégnek. Ma már elképzelhetetlen, hogy egy komoly felnőttképző ne rendelkezzen ezekkel. A friss hírek, a tanfolyamokról készült fotók, információk nekünk is pozitív megerősítést jelentenek. Ha azonban azt látjuk, hogy évek óta nem frissültek ezek az oldalak akkor érdemes átgondolni döntésünket.

A Google, Facebook értékelések is fontos információt adnak. Elég csak rákeresnünk a Google keresőben a cég nevére, máris megtalálhatjuk ezeket. Sőt rendszerint képeket is találhatunk a helyszínről, képzésekről, ami szintén sokat segíthet.

4. Kapcsolat

Biztos, hogy ott akarunk tanulni, ahol kapcsolati lehetőségként csak egy telefonszám van megadva? Hiszen egy képzés ára akár több százezer forint is lehet. Szívesen adunk ennyi pénzt valakinek, akiről nem tudunk semmit? Mi lesz, ha pár hónap múlva már nem érhető el az a telefonszám?

A felnőttképző intézmények kötelesek ügyfélszolgálati irodát működtetni. Ez egyfajta biztonságot jelent nekünk, hiszen ott lehetőségünk van személyesen intézni a tanfolyamokkal kapcsolatos ügyeket, megbeszélni a felmerült kérdéseket vagy akár rendezni a befizetéseket. És ha már ott vagyunk, kicsit körbe is nézhetünk. Sok mindent elárul, hogy néz ki az épület, ahol a cég működik vagy a tanterem ahol az oktatás folyik.

5. Ne fizessünk előre!

Amikor egy tanfolyam elindul felnőttképzési szerződést köt velünk az oktatást szervező felnőttképzési intézmény. Ebben rögzítik a képzés részleteit pl. az óraszámot, időtartamot és a költségeket, a fizetési ütemet. Amíg nem kötöttük meg ezt, nem fizessünk előleget vagy egyéb díjat a jelentkezéskor, mert még nem jött létre a felnőttképzési jogviszonyunk. Így ha mégsem indul el a képzés, nem kell a pénzünk után szaladnunk.

Válassz megbízható partnert a tanulásodhoz!

Ismerd meg még elérhető OKJ-s és új rendszerű képzéseinket.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában