Hirdetés

2023.02.07. 13:01

Lépjünk be a pihe-puha takarók, ágyneműk és párnák csábító birodalmába!

Hogyan segíti az alvásunkat a hálószoba szakszerű berendezése? Néhány aranyszabály követésével mi is megteremthetjük otthon a hygge életérzést.

Forrás: pexels.com

A hálószoba kialakítása nem csak lakberendezési, hanem alváshigiéniás kérdés is: a lakás legintimebb részéről lévén szó, vendégek csak kivételes esetekben fordulnak meg itt, viszont a berendezés kihatással van az alvásunk minőségére. Az első aranyszabály, amit kipróbálhatunk, hogy saját belső igényeinkhez igazítjuk a környezetet, megteremtve az ellazulás feltételeit egy fárasztó nap végén.

Valószínűleg nincs olyan ember a Földön, akivel ne fordult volna már elő, hogy a jól megérdemelt, pihentető alvás helyett egész éjszaka álmatlanul forgolódjon az ágyában. Az különösen bosszantó, amikor minden feltétel adott a jó pihenéshez, mégsem jön álom a szemünkre. Ilyen esetekben érdemes felülvizsgálni az alvási szokásainkkal együtt a külső tényezőket, hiszen meglehet, hogy az okok a hálószoba berendezésében vagy konkrétan az ágy környékén keresendőek.

Nem mindegy, milyen anyagból készült ágyneműt használunk

A bőr egészségének megőrzéséhez feltétlenül szükséges, hogy jól szellőző és kiváló minőségű ágynemükkel érintkezzen. Ha tanácstalanok vagyunk, az ágynemű készletekből és garnitúrákból a poplin pamut és a szatén ágyneműk jó választásnak bizonyulhatnak. Az alváshoz ideális hőmérséklet figyelembe vételével válasszunk paplant, és méretben tökéletesen illeszkedő ágyneműgarnitúrát. Azon is érdemes elgondolkodni, hogy milyen hangulatot szeretnénk teremteni a hálószobában, illetve milyen színekkel és kiegészítőkkel érjük el a kívánt összhatást. Fontos kényelmi kérdésnek számít még a lepedő, mely a matrac szennyeződésektől való megvédésében is szerepet játszik, kellemes tapintása pedig hozzájárulhat a jobb alvásélményhez is.

Az ágyterítők és takarók a délutáni szieszták, családi filmnézések kellékeiként funkcionálnak, viszont a szín- és stílusválasztás szintén kihatással lehet az egész hálószoba hangulatára.

A hygge szerepe a hálóban

Továbbra is töretlen népszerűségnek örvend az elképesztően otthonos kisugárzású skandináv stílus, mely rendszerint modern eleganciával párosul. A dánok és norvégok „hygge” szava és életérzése írja le a legjobban azt, amire mindenki vágyik az otthonában: meghittségre, melegségre, nyugalomra. Ha valamit megtanulhatunk a világ legboldogabb nemzeteitől az az, hogy az együttlét örömét életvitelszerűen érdemes megélni, minden egyes nap tudatosan törekedve a hygge életérzésre a környezetünkben, illetve emberi kapcsolódásaink során. A gyertyák, illatosítók, a natúr fából készült lakberendezési tárgyak, a gyapjú, a visszafogott faldekorációk – ezek egészen biztosan jelen vannak egy ilyen stílusú hálószobában.

A stílus varázslatossága abban is rejlik, hogy olyan textilekkel dolgozik, melyeknek a puszta látványa is a meghittség életérzését teremti meg bennünk. Egy lakberendezési webáruházból választott szép ágydekoráció azonnal eléri a hatását azzal, hogy legszívesebben azonnal belebújnánk a pihe-puha takarók és párnák közé. Választhatunk akár modern geometriai alakzatokat, visszafogottságot és eleganciát tükröző egyszerű díszítéseket, de akár merészebb, túlméretezett virágokban és élénk színekben tobzódó ágytextíliákat, nem árt, ha stílusa illeszkedik a hálószobában található többi lakberendezési termék stílusához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában