Hirdetés

2022.06.14. 13:47

Hogyan lesz adatból információ az ipari digitalizáció során?

A digitalizáció manapság életünk minden területén jelen van, nemcsak lakossági, hanem ipari környezetben is. Sőt: manapság egy vállalkozás működése szinte elengedhetetlen a digitális megoldások nélkül, hisz a naprakész információk korát éljük.

Milyen problémákkal nézhet szembe egy kis- vagy középvállalat a digitalizálásnál?

Napjainkban már olyan modern vállalat- és termelésirányítási, illetve informatikai rendszerek léteznek, amelyek nagyban megkönnyítik nemcsak az óriásvállalatok, de a KKV-k működését is. Ilyenek például a Smartindy által kínált raktárirányítási rendszerek is. 

Ez elméletben remekül hangzik, ám azt tudni kell, hogy ezen technológiák működéséhez rengeteg adatra van szükség. Az adatokat sokszor olyan munkatársak rögzítik, akik csak ideiglenesen látják el ezt a feladatot (például külsős, bérelt munkaerők vagy diákmunkások), így az adathalmaz könnyen kaotikussá válhat.

Mindezt tovább nehezíti, ha az egyes rendszerek nem képesek egymással kommunikálni. Például a gyártósoron lévő gépek, gépsorok nem kompatibilisek egymással, és nem tudnak adatokat továbbítani az informatikai rendszerek felé, vagy a különböző részlegeken működő hálózatok nem tudnak összekapcsolódni.

Ez ahhoz vezethet, hogy az adatok tévesen (hiányosan vagy duplán) kerülnek be a rendszerbe, emiatt fennakadások lehetnek a készletnyilvántartásban. Manuális adatbevitelnél pedig fennáll az emberi hibázás lehetősége. A digitalizáció szerencsére mindezt kiküszöbölheti.

Milyen gondokat okozhat a digitális megoldások alkalmazása?

Az újabb típusú gépsorok már rendelkeznek annyi okos funkcióval, hogy probléma nélkül kommunikálnak egymással vagy az informatikai rendszerrel. A megoldás tehát kézenfekvő: fel kell újítani a gépparkot.

Ám vigyázat: csupán annyit mondtunk, hogy egyszerű, azt nem, hogy olcsó is. Márpedig az összes berendezés korszerűbbre cserélése akkora költséggel jár, amit csak kevés vállalat tud saját erőből kigazdálkodni. Nem beszélve arról, hogy így le kellene selejtezni azokat a gépeket, amik kommunikációs szempontból hiányosak ugyan, de ennek ellenére tökéletesen működnek. 

Erre a pazarló lépésre azonban szerencsére nincs szükség, hála a Smart in-Flow rendszernek

Mi az az Smart in-Flow rendszer?

Ez egy olyan IoT platform, ami lehetőséget ad arra, hogy a gépek cseréje nélkül okosítsuk fel a vállalatunk működését: 

  • A régebbi generációs gépekbe olyan szenzorokat szerelnek, amik segítségével képesek az adatszolgáltatásra, valamint lehetővé válik az automatizált működtetés.
  • A különböző, szigetszerűen működő informatikai rendszereket egy hálózatba integrálja, így a számítógépek könnyen tudnak adatot cserélni egymással, így vállalati szinten is minden információ naprakész és pontos lesz.
  • A különféle platformok által küldött információk segítségével stratégiát tervezhetünk, vezérelhetjük az egyes gépeket, folyamatokat.
  • Alacsony költségekkel kezdhetjük el az Ipar 4.0-ra való átállást.

Ne feledjük: a digitális megoldásoké a jövő!

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában