Hirdetés

2022.01.07. 10:52

5 tipp, hogy a téli hidegben is legyen energiád edzeni

Legyünk őszinték: télen, a hidegben jobban esik a meleg szobában gubbasztani a tévé előtt egy forró teával a kezünkben. Ezzel mind így vagyunk, mégsem érdemes a decembertől februárig tartó időszakban lemondanod az edzésről. Télen különösen fontos az energiaszint fenntartása, ráadásul a tavaszt is jobb formában várhatod. Az alábbi tippekkel pedig abban segítünk, hogy a téli edzés is örömteli legyen.

Fotó: Andrii Yurlov

Miért nagyobb kihívás a téli hónapokban edzeni?

 

Fagyos idő, sár, térdig érő hó, viharos szél. A téli időjárás sokszor nem kegyes a szabadtéri mozgásra vágyókhoz. Ehhez még vegyük hozzá, hogy a hideg időben a szervezetünk is lassabb üzemmódra vált, mintha csak téli álmot aludna. És akkor az ünnepi szezonról még nem is beszéltünk: ember legyen a talpán, aki a bejgli és a töltött káposzta helyett inkább a futást vagy a focit választja.

 

A téli edzés ugyanakkor bizonyítottan jótékony hatással bír. Erősíti az immunrendszert és segít elkerülni a megfázást, valamint az influenzát. Nemcsak a testünknek, a lelkünknek is jót tesz, ha kimozdulunk. A napfényhiányos hónapokban minden szabadban töltött óra aranyat ér, és segít megszabadulni a levertségtől, depressziótól.

 

5 tipp, hogy a csípős téli hidegben is legyen energiád edzeni

 

Melegíts be alaposan!

 

Bár nyáron és tavasszal is fontos az alapos bemelegítés, télen egyenesen elengedhetetlen. A hideg időben az izmoknak és az ízületeknek is több idő kell, hogy elérjék az “üzemi hőfokot”. A bemelegítéshez jó választás lehet a guggolás, a karlendítés vagy éppen helyben futás. Fontos, hogy legalább 15 percig végezd a gyakorlatokat, mielőtt nekilátnál a tényleges edzésnek.

 

Fogyassz fehérjedús ételeket!

 

Amikor a hőmérő higanyszála alacsonyra kúszik, a szervezetednek is több energiára van szüksége a mozgáshoz. Ebben nagy segítségedre lesznek a fehérjében gazdag ételek. A csirkemell jól bevált étel edzéshez, de ha unod, más is szóba jöhet. Például a halfélék, a tojás vagy a sajt. Ha pedig vega életmódot követsz, a szója, a quinoa és a hüvelyesek állnak rendelkezésedre.

 

Ügyelj a légzésedre!

 

A megfelelő légzéstechnika alapvetően fontos az edzéshez, télen pedig néhány extra lépést is tenned kell. A hideg, fagypont alatti levegő ugyanis összeszűkíti a légutakat, ami nehéz, akár fájdalmas légzéshez is vezethet. Hideg időben tehát mindig az orrodon keresztül lélegezz! Ha pedig erre nincs mód, tekerj egy sálat vagy kendőt a szád elő, és lélegezz azon keresztül.

 

Hozd formába a szervezeted!

 

Vitaminokra és ásványi anyagokra biztosan szükséged lesz, ha energiával telve szeretnél edzeni télen is. Még jobb, ha olyan speciális étrend-kiegészítőket választasz, mint például a maca kapszula. Ez a maca nevű növényből nyert készítmény igazi energiabomba, ami tele van fehérjével, élelmi rosttal és aminosavakkal. Az állóképesség növelése mellett a szellemi teljesítményedet is javítja majd a maca kapszula.

 

Használj speciális felszerelést!

 

Nyáron, a jó időben könnyű dolgod van, hiszen elég egy trikó és egy rövid nadrág. Télen ennél több előkészületre lesz szükséged: sál, sapka, fülvédő, vastag zokni. Arra ügyelj, hogy minden kiegészítő izzadságelvezető anyagból készüljön, nehogy rádhűljön a nedvesség. Ami a cipőt illeti: a szakboltokban ma már kifejezetten téli edzéshez való lábbeliket is vásárolhatsz.

 

Így előzd meg a téli sportsérüléseket

 

Az olyan tipikus sportsérülések, mint az izomrándulás vagy az ízületi panaszok sajnos télen még inkább fenyegetnek. Ezért már az őszi szezonban érdemes felkészítened a szervezeted a hideg időre. Az ízületvédő készítmények aligha hiányozhatnak a készletedből, de izomserkentő és -védő szerek is kaphatók a piacon.

A jeges, havas talajon másféle sérülések is érhetnek. Télen sokkal gyakoribb a rándulás, a ficam és persze a csonttörés is. Hogy ezt elkerüld, mindenképp használj speciális felszerelést és válaszd a megbízható helyeket az edzéshez. A téli edzés során inkább maradj közel az otthonodhoz: ha baj van, vagy rosszra fordul az időjárás, azonnal megszakíthatod a sportolást.

 

Kezd el a felkészülést időben

 

A téli, szabadtéri edzés kemény kihívás, ezért érdemes már nyáron vagy ősszel elkezdened a készülődést. Szerezd be időben az olyan kiegészítőket, mint a téli futócipő, és töltsd fel az éléskamrád fehérjedús ételekkel és persze maca kapszulával. A megfelelő légzéstechnikát bárhol, bármikor gyakorolhatod, és érdemes a téli edzésre alkalmas helyeket is kikutatnod az interneten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában