hirdetés

2021.12.06. 00:00

A bizalom miatt választják a plazmaadók a miskolci Vascular Plazma központot

Miskolc központjában, a város közlekedési csomópontjában, a Szinvaparkban található a miskolci BioLife Plazmaközpont, amely 2017 tavasza óta segíti a vérplazmából előállított gyógyszerekre szoruló betegeket.

A donorok ellenőrzésre kerülő vérmintái

Forrás: Vascular Plazma Miskolc

Fotó: SZECSI ISTVAN

Vérplazmát nem lehet mesterséges úton előállítani, és csak Magyarországon több, mint 4000 embernek van szüksége nap mint nap életmentő vérplazma alapú gyógyszerekre. A Miskolc központjában található Vascular Plazma 2017 óta járul hozzá ahhoz, hogy a rászorulók hozzájussanak a vérplazmából készülő gyógyszerekhez.

Miért is olyan fontos a vérplazmaadás?

A vérplazmából életmentő, mással nem helyettesíthető gyógyszereket készítenek többek között hemofíliás, azaz vérzékeny betegek, veleszületett immunhiánnyal élők, csontvelő- és szervátültetettek, súlyos égési sérültek, máj- és vesebetegek, valamint hepatitisz B-ben szenvedők számára. Emellett plazma szükséges például a műtéteknél használt fibrin ragasztó és a tetanusz elleni vakcina előállításához is. Magyarországon a vérzékeny betegek éves plazmaadagjához több mint félmillió, az immunvédekezési zavarral küszködő betegek éves gyógyszerellátottságához pedig 40 ezer donáció szükséges.

A plazmaadás folyamata – biztonságos, egyszerű és gyors

A plazmaadás egyszerű és biztonságos, a véradáshoz hasonló eljárás, mely során a vér egyik alkotóelemét, a vérplazmát veszik le. A vérplazma szalmasárga folyadék – körülbelül a vér 55%-a – főként vizet, valamint ásványi anyagokat és fehérjét tartalmaz. Plazmaadáskor csak a vérplazma levételére kerül sor, a vörös- és a fehérvérsejteket, a vérlemezkéket egy zárt rendszeren keresztül visszaáramoltatják a donor szervezetébe. Ez a folyamat plazmaferezis néven is ismert. Plazmát adni 365 nap alatt 45 alkalommal lehet. Az egészséges szervezet a plazmából kivont fehérjéket gyorsan képes reprodukálni, de legalább 72 órának kell eltelnie két plazmaadás között.

Barátságos hangulat és professzionalizmus

A 2017-ben megnyílt, modern gépekkel felszerelt miskolci központot könnyű megtalálni a Szinvaparkban. A centrum vezetője, Tóth-Garai Andrea, Budapestről költözött vissza szülővárosába, hogy irányítsa a 2017-ben megalakult központot. „A bizalom megteremtése nagyon fontos a donoroknak és a csapatnak is egyaránt”, mondja Andrea. „Örök optimista vagyok. Olyan munkatársakkal vagyok körülvéve, akik vidám légkörben dolgoznak együtt a közös cél érdekében. Büszke vagyok rá hogy sokan a kezdetektől, négy éve velünk vannak. Igazán színes egyéniségek munkatársaim, akik egy nagy családként vigyáznak a hozzánk érkező plazmaadókra.”

A plazmaferezis gép beállítása, a személyes fizikai paraméterek megadása Fotó: Vascular Plazma Miskolc

A donorok rendszeresen megemlítik, hogy milyen jó légkört tapasztalnak a központban. Számos plazmaadó a nyitás óta ide jár, már jó ismerősökként köszöntik őket a munkatársak. A csapat gyakran kap apróbb ajándékokat, a donorok ezzel hálálják meg az odafigyelést és törődést. Idén, a karácsony előtti időszakban különleges gesztussal készülnek a munkatársak: a miskolci Vascular Plazma központ is egyike lesz a Cipősdoboz Akció gyűjtőpontjainak, így a plazmaadók ide is elhozhatják az adományaikat.

A miskolci központban is a legfontosabb a donorok biztonsága, ezért a plazmaadás előtt a donorjelöltek szűrésen esnek át, amely egy részletes egészségügyi felmérő kérdőívből, fizikális vizsgálatból és vérvételből áll. A plazmaadás csak megfelelő eredmények elérése esetén megengedett. A plazmaadás után a központ helyben gondoskodik a megfelelő, változatos kalóriapótlásról.

Fotó: Vascular Plazma Miskolc

A vállalat 2020-ban, közel 2000 plazmaadó körében végzett átfogó felmérése szerint a donorok a hazai piacon a Vascular Plazma központot találták a legbarátságosabb plazmaközpontnak a kiszolgálás színvonala, a személyzet hozzáállása és szakértelme, és a várakozási idő rövidsége alapján.

Kiből lehet donor?

Andrea elmondta, hogy egészséges, 18 és 60 év közötti, 50 és 150 kg közötti súlyú felnőttek adhatnak plazmát. Bizonyos betegségek és egyes gyógyszerek szedése kizáró ok lehet. A központ igyekszik minden lehetőséget megragadni és minél szélesebb körben ismertetni, hogy mit is jelent a plazmaadás, hogy milyen segítséget jelent ez a rászoruló betegeknek, és hogy milyen előnyökkel jár mindez a donor számára – a segítségnyújtás mellett Andrea az egészségügyi szűrést és a juttatást emelte ki.

A levett vérplazmaminták ellenőrzése, azonosítása Fotó: Vascular Plazma Miskolc

A miskolci Vascular Plazma központnak sok visszatérő donorja van, ami Andrea szerint jól kifejezi a plazmadók bizalmát a munkatársak irányába. „Mindent megteszünk azért, hogy akik eljönnek hozzánk, pozitív élményekkel távozzanak, és ezért később szívesen jöjjenek vissza, vagy akár az ismerőseiknek is ajánlják ezt a lehetőséget. Ugyanakkor még mindig kevesen vannak azok, akik megfelelő ismeretekkel rendelkeznek plazmaadásról. Ezért továbbra is meg kell ragadnunk minden alkalmat, hogy minél több emberrel megismertessük a plazmaadást és annak fontosságát, a gyógyításban betöltött szerepét.”

A rendszeres donorok folyamatos orvosi szűrés alatt állnak

Gergely tavaly októberben kezdett el plazmát adni. A választása a tőle öt percre lévő Vascular Plazma központra esett, és olyan jó tapasztalatai voltak, hogy azóta rendszeres plazmaadóvá vált – ő és a felesége is. „Normális körülmények, tisztaság, és mindenekelőtt a barátságos személyzet az, ami miatt a Vascular Plazma rendszeres donorja lettem” mondja Gergely. „Megnyugtat a profizmusuk, tudom, hogy jó kezekben vagyok.”

A donor hemoglobinszintjének ellenőrzése Fotó: Vascular Plazma Miskolc

„Tudom, hogy sok beteg csak úgy jut a számukra nélkülözhetetlen gyógyszerekhez, ha vannak emberek, akik plazmát adnak” magyarázza Gergely. „Mint plazmaadók, én és a feleségem is fogékonyabbak vagyunk a téma iránt, és igazán jó érzés, hogy így is segíthetünk másokon. Személyesen ugyan nem ismerek olyan beteget, aki plazmaalapú gyógyszerekre szorul – de az is lehet, hogy csak én nem tudom valamelyik ismerősömről, hogy ebbe a csoportba tartozik. Azt is meg kell említenem, hogy a plazmaadásért járó juttatás is számít. Úgy tervezzük, hogy a jövőben is folytatjuk a rendszeres plazmaadást, itt, a Vascular Plazmánál.”

„Biztosan vannak, akiknek megfordul a fejében a plazmaadás lehetősége” mondja Gergely. „Nekik üzenem, hogy vágjanak bele nyugodtan – ha nem félnek reménytelenül a tűtől és követik a központban kapott útmutatásokat, akkor nagyon valószínű, hogy nekik is pozitív tapasztalataik lesznek. Felemelő érzés segíteni másokon, de a rendszeres egészségügyi szűrést és a kapott juttatást is érdemes megemlíteni az előnyök között.”

A donorok ellenőrzésre kerülő vérmintái Fotó: Vascular Plazma Miskolc

Ha kedvet kapott a plazmaadáshoz, kérjük, egyeztessen időpontot a https://teddmegmost.hu/#idopontfoglalas oldalon!


A vállalatról:

A Vascular Plazma és a Sanaplasma jelenleg 10 plazmaközpontot működtet Magyarországon. 2016-os megalapításuk óta fontos hazai szereplőkké váltak az életmentő vérplazma-terápiákban alkalmazott, kiváló minőségű plazma gyűjtésében. A Vascular Plazma és a Sanaplasma a BioLife márkához tartozik, amely iparági vezető szerepet tölt be kiváló minőségű plazma gyűjtésében, amelyet életmentő vérplazma-terápiákban használnak fel.

A BioLife több mint 200 korszerű plazma-gyűjtő központtal rendelkezik az Egyesült Államokban és Európában, amelyek magas színvonalú szolgáltatást és a legmagasabb szintű biztonságot nyújtják a donorok, valamint az életmentő plazma-terápiában részesülő betegek számára. A BioLife a Japánban bejegyzett székhelyű Takeda vállalat része, amely egy globális, értékalapú, K + F-fókuszú, biotechnológiai-gyógyszeripari vállalat, amely más, speciális gyógyszerek mellett plazma eredetű terápiákat gyárt és szállít. A Takeda, több mint 75 év tapasztalattal rendelkezik az emberi vérplazma alapú terápiák területén. A vállalatcsoport jelenleg 22 plazma alapú készítményt jegyez, melyeket elsősorban a vérzékenység, továbbá az immunhiányos állapotok kezelése során alkalmaznak.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában