Ózd hírei

2012.04.19. 11:05

Olasz vállalkozók Észak-Borsodban

Ózd - A megújuló energiára épülő üzemeket nézte meg megyékben a délről érkezett delegáció.

Ózd - A megújuló energiára épülő üzemeket nézte meg megyékben a délről érkezett delegáció.Szakmai gyakorlatra érkeztek olasz fiatalok az észak-borsodi térségbe. Az Élethosszig Tartó Tanulás keretében megvalósuló Leonardo da Vinci programban a delegáció két hetet töltött Ózdon és a környező településeken. Ezalatt igyekeztek minél több szakmai tapasztalatot szerezni, a megújuló energia felhasználásával kapcsolatban.

Helyben tartás

Magyar szabadalmakat néztek meg, gyártókkal vették föl a kapcsolatot, megpróbáltak minél több szakmai együttműködést kialakítani. Az olaszok akár közös nemzetközi projektek indításában is gondolkodnak, ezért töltöttek ennyi időt megyénkben. 

Az együttműködés egyébként négy országot foglal magába. Az észak-borsodi térség 2009-től folyamatosan építi ki az angol, a norvég és az olasz kapcsolatokat, de a közeljövően német civil szervezetek csatlakozása is várható. A nemzetek közötti kontraktus fő célja, hogy olyan fejlesztéseket indítsanak el, amelyek segítik a fiatalok helyben tartását, a térségek turisztikai fejlődését, a helyi vállalkozások támogatását és a kulturális értékek megőrzését.

Hangony, Gömörszőlős

A most is futó projekt is ezt a célt szolgálja. Egyrészt bemutatták a magyar sajátosságokat a megújuló energia területén, másfelől a tízen és a huszonévesek helyben tartására épülő közös programok kidolgozásáról is tárgyaltak egymással a felek. A talián fiatalok  megismerhették a hangonyi általános iskolában kialakított faaprítékoló üzemet, a Miskolci Ökológiai Intézet gömörszőlősi telephelyének munkáját, többek között a nemrég megvalósult komplex megújuló energiát hasznosító központot. Emellett egy magyar szabadalmat is bemutattak nekik. Dr. Raisz Iván professzor révén járték be Miskolcon azt a próbaüzemet, amelyben kommunális hulladékból metanolt állítanak elő. Ez a védett magyar találmány a tavalyi esztendőben megnyerte Nürnbergben a „Green Oscar”-t is.

Az álláspontok és a tervek közel állnak egymáshoz, így elképzelhető, hogy nem csak a hazánkban működő üzemeket és találmányokat mutatták be az olasz vállalkozóknak, hanem tényleges együttműködéseket is kötnek a felek.

–ME-

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!