Ózd hírei

2012.01.11. 10:05

Több mint ezer kutyát fogtak be Ózdon

Ózd - Az észak-borsodi városban a szakemberek szerint az állattartók szemlélete nem megfelelő.

Ózd - Az észak-borsodi városban a szakemberek szerint az állattartók szemlélete nem megfelelő.A Cerberos Állatvédő Egyesület önkéntesei elhatározták, hogy Ózdról és Miskolcról is megpróbálnak a lehető legtöbb árván maradt kutyának és macskának új gazdát találni. A helyzet azonban rendkívül  nehéz. A 2011-es esztendőben Ózdon több mint ezer gazdátlan négylábút vittek be a gyepmesteri telepre, a szakemberek szerint a tulajdonosok személetével van a legnagyobb probléma.

Ne altassák el őket

- A miskolci állategészségügyi telep kutyáinak is megpróbálunk segíteni - mondta Puzsik Renáta, a Cerberos Állatvédő Egyesület ózdi csoportvezetője. – Az egyesületünk tagjai azon dolgoznak, hogy mindkét városból, minél több négylábút helyezzenek el gondviselő családoknál. Így élve ki lehet őket hozni, nem kell elaltatni, vagy csak jóval kevesebbet, mint eddig. Korábban Miskolcon nem volt szervezett mentés, most azonban a Cerberos elindította az országos állatvédőőr képzést, amihez Borsodban is csatlakoztunk. Egy kis csoport már összeállt, akik eltökélten végzik a munkájukat.

Nincs egyszerű dolguk nekik sem, de a városi gyepmesternek sem. Ózdon ugyanis rengeteg a kóbor kutya, amit a statisztikai adatok is alátámasztanak.

Felelőtlen állattartók

- A tavalyi esztendőt ezer befogott kutya fölött zártuk – erősítette meg a számokat Popovics Tibor, városi gyepmester. – Ez egy Ózd méretű városban hatalmas számnak tekinthető, a gond viszont az, hogy ez a tendencia évről-évre nem változik. Naponta legalább három szabadon lévő állatot kell behoznunk a telepre. Sajnos rendkívül felelőtlenek az állattartók, nem foglalkoznak azzal, hogy szaporodik a kutya, borzasztó a helyzet. Egyedül annak örülhetünk, hogy a városban sem vezetik be az ebadót, ellenkező esetben szerintem megtöbbszöröződne az utcára kilökött állatok száma.

Az ózdi gyepmesteri telep jelenleg 14 kennellel működik, az év nagy részében zsúfolt telt ház mellett. Az ózdi kórházból kapják meg az ételmaradékot, ezt kapják meg az árván maradt kutyák. Az állatvédők lehetőségeknek képest igyekeznek segíteni a telep munkáját. Minőségi kutyaeledellel és orvosi állátás biztosításával, de sokszor így is szélmalomharcnak tekinthető a munkájuk.

–ME-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!