Ózd hírei

2011.12.15. 16:57

Közel félmilliárd a Hangony-patakra

Ózd - 12.3 kilométeres szakaszon tisztul meg a patak medere.

Ózd - 12.3 kilométeres szakaszon tisztul meg a patak medere.A jövő esztendőben 472 millió forintból elvégzik a Hangony-patak rehabilitációját Ózd felső városhatárától egészen a Sajó torkolatig. Ezen a 12.3 kilométeres szakaszon megtisztul a meder, jelentősen javul a víz minősége, és árvízvédelmi szempontból is sokkal nagyobb biztonságban érezhetik magukat mindazok, akik vízfolyás közelében élnek. A nagyszabású beruházást Európai Uniós támogatással valósítja meg az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A 2012-re tervezett munkával kapcsolatban Vasas István, az ÉKÖVIZIG osztályvezetője elmondta: a víz lefolyását akadályozó növényzetet eltávolítják, meder burkolatot építenek, a meglévőket pedig javítják. Emellett a víz által lerakott hordalékot, és a patakba került szemetet is kiszedik, hogy semmi ne akadályozza a biztonságos elfolyást. Átépítenek egy gyalogos hidat és elbontanak egy használaton kívüli zsilipet is.

Könnyebb a külterületeken

A külterületi szakaszokon könnyedén megközelíthető a meder, belterületen viszont ez már nem minden esetben mondható el. Sok helyen a part menti ingatlanok egészen a patak széléig érnek, itt elképzelhető, hogy átmenetileg néhány kerítést is el kell távolítani. Ezt nyilván az ÉKÖVIZIG a lakosokkal egyeztetve fogja elvégezni. A tervezett patakrekonstrukcióból 5.5 kilométer Ózd belterületére esik, a fennmaradó közel hét km-t pedig Sajónémetit és további külterületeket érint. A munkafolyamat jövő tavasszal kezdődik, és a tervek szerint októberre be is fejezik azt.

–ME-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!