Felsőoktatás

2024.03.25. 13:30

Pannónia Ösztöndíjprogram: a világ bármely egyetemére eljuthatnak a magyar diákok (videó)

Nemcsak az európai egyetemekre, hanem a világ bármely egyetemére eljuthatnak a diákok, a kutatók és az oktatók a Pannónia Ösztöndíjprogramban – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára az M1 Ma reggel című műsorában hétfőn, írja az MTI.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Varga-Bajusz Veronika leszögezte, hogy igyekeztek kijavítani a Magyarország számára felfüggesztett Erasmus-program hibáit, ezek egyike az, hogy nem csak uniós, hanem egyesült államokbeli, közép-ázsiai vagy távol-keleti egyetemekre is kiutazhatnak az ösztöndíjat elnyerők, ráadásul lehetőség van fél- és egyévesnél rövidebb, akár 1–2 hónapos mobilitásra is. A tanulmányok szerves részéve tették a mobilitást, ezért kötelező kreditelismerés van ha külföldi egyetemre megy egy hallgató: a tanulmányi eredményeit figyelembe kell venniük a magyar egyetemeknek.

A helyettes államtitkár elmondta: a Pannónia Ösztöndíjprogramban 10 milliárd forint áll rendelkezésre, amiből közel 8000 diák, kutató és oktató utazhat külföldi egyetemekre. Az ösztöndíj összege nagyságrendileg 350–500 ezer forint lesz havonta, amelyet megélhetésre fordíthatnak az érintettek ugyanúgy, mint az Erasmusnál, de igyekeztek magasabb összeget meghatározni, mint ami az uniós programnál elérhető.

Varga-Bajusz Veronika jelezte, hogy a modellváltó egyetemeknek januárig lehetett pályázni, a Tempus Közalapítvány pedig másfél hete döntött a felosztásról. Időközben az egyetemek kiírták a belső pályázataikat, a nyertesek szeptembertől már utazhatnak a világ vezető egyetemeire a bilaterális kapcsolatokon keresztül.

A helyettes államtitkár közölte: az a kormány célja, hogy 2030-ra megduplázzák a nemzetközi programokban részt vevők számát, a jelenlegi 10 ezerről 20 ezerre. Megjegyezte, hogy

azután is szeretnék megtartani a Pannónia Ösztöndíjprogramot, ha sikerült megállapodni Brüsszellel az Erasmus Program folytatásáról, hiszen a két program kiegészíti egymást.

Varga-Bajusz Veronika ugyanebben a témában a Kossuth rádió reggeli műsorában a brüsszeli tárgyalásokról elmondta: két pillére van az egyeztetéseknek. Az egyik, hogy a tavalyi évi pályázatokhoz a hazai modellváltó egyetemek hozzáférhessenek; ehhez hosszabbítási engedély kellene. A másik pedig, hogy a kifogásolt problémák – például a kuratóriumi tagok összeférhetetlensége, a határozott idejű kuratóriumi tagság – esetében megállapodás szülessen. Ugyan közeledtek az álláspontok, ám 4,5 hónapja a magyar javaslatokra nincs válasz, időhúzási taktikát látnak Brüsszel részéről, megtorpantak a tárgyalások, ezért is döntöttek a Pannónia Ösztöndíjprogram elindításáról – közölte.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában