Közlemény

2024.03.24. 18:21

Az afgán tálibok is elítélték a moszkvai terrortámadást

Közleményt adtak ki, „minden emberi norma durva megsértésének” tekintik – szúrta ki a Mandiner. Közben az orosz hatóságok megkezdték az áldozatok azonosítását.

MW

A tálibok is elítélték a moszkvai terrortámadást

Forrás: Visegrád 24 X-oldala

Az afgán tálibok közleményt adtak ki a moszkvai támadásról – számolt be a hírről a Visegrád 24.

A leghatározottabban elítéljük a közelmúltban Moszkvában elkövetett terrortámadást, és azt minden emberi norma durva megsértésének tekintjük

– szerepel a közleményben a Mandiner cikke szerint. A reakció egyébként nem véletlen, hiszen a tálibok 2021-es visszatérése óta az Iszlám Állam gyakori támadásokat szervezett Afganisztánban – írja a Szabad Európa Rádió.

Megkezdődött a halálos áldozatok azonosítása

Megkezdődött a Crocus City Hall kulturális központ elleni terrortámadásban életüket vesztett emberek azonosítási eljárása - közölte a moszkvai egészségügyi minisztérium vasárnap a honlapján. 

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) vasárnap délután kiadott frissített adatai szerint a péntek esti terrortámadás halálos áldozatainak száma 137-re emelkedett.

A halottak közül három gyermek volt. Eddig 62 holttestet azonosítottak. A moszkvai régió egészségügyi tárcája szerint további 180 ember sebesült meg, akik közül 142-t kórházba szállítottak. Többek állapota súlyos, 32 sebesültet viszont már kiengedtek. A fővárosi egészségügyi hivatal szerint az azonosítási eljárás a moszkvai törvényszéki orvosi vizsgálati irodában zajlik, ahová a hozzátartozókat előzetesen meghívták. Az eljárás egyes esetekben molekuláris genetikai szakértők munkáját is igényelheti, ami legalább két hetet vesz igénybe. A hozzátartozóknak a helyszínen  pszichológiai támogatást és szaktanácsadást nyújtanak az iratok kiállításához. Az azonosítási eljárás folyamatos lesz. A terrortámadás helyszínén a hatóságok hat négy készlet harci lőszert, két kalasnyikov gépkarabélyt, több mint 500 töltényt és 28 tárat foglaltak le. Ezenkívül a brjanszki régióban, a menekülő gyanúsítottak elfogása során egy Renault gépkocsiban egy Makarov-pisztolyt és egy kalasnyikov-tárat találtak. A Crocusban aknásításnak nem találták nyomát.

A terrortámadás négy közvetlen végrehajtóját az SZK moszkvai székházába szállították, Alekszandr Hinstein kormánypárti képviselő szerint mind a négyen tádzsik állampolgárok. Az üggyel kapcsolatban összesen 11 gyanúsítottat vettek őrizetbe.

Oroszországban vasárnap nemzeti gyásznap volt. A Piknik rockegyüttes pénteki koncertjére - amelynek megkezdése előtt a terrortámadás történt - az ország 40 régiójából érkeztek rajongók.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában