Gerikarók

2023.10.02. 08:47

Újabb védett kerékpársávot építhet Karácsony Gergely a belvárosban

Az elhibázott Üllői úti védett kerékpársáv után újabbakat létesíthetnek a fővárosban a közösségi költségvetésre és néhány ezer szavazatra hivatkozva. Harmadik alkalommal kérdezték meg a budapestieket, hogy az állítólag csődközelben lévő főváros mire költhetne el egymilliárd forintot.

MW

Forgalmi dugó a városban

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Mirkó István

A budapestiek közül mindössze 25 500-an szavaztak arról, hogy a közösségi költségvetés keretében mire fordítson egymilliárd forintot a Fővárosi Önkormányzat. Az öt kategória győztesei megfelelnek Karácsony Gergely főpolgármester kedvenc témáinak, de könnyen előfordulhat, hogy a 

legnagyobb káoszt egy második helyezett ötlet okozza: újabb védett kerékpársáv, ami tovább nehezítené az amúgy is lehetetlen közlekedést a fővárosban

– írja a Mandiner.

A szakmai jóváhagyást megszerző és a szavazáson nyertes ötleteket elviekben megvalósítják, ám eddig a 33 győztes tervből mindössze 8 készült el, a tavalyi kiírásból pedig konkrétan egy: 

az elhíresült Üllői úti védett kerékpársáv.

A most lezárt versenyben a helyi kis ötletek között a Boráros tér zöldítése (3591 szavazat), a nagy ötleteknél a Széll Kálmán tér árnyékosabbá tétele (3424 szavazat), az esélyteremtő Budapest kategóriában a több nyilvános mosdó a közterületeken nyert – ez 7669 szavazatot kapott azoktól, akik megpróbálták elfelejteni, eddig milyen toaletteket adott át a főváros. A zöld Budapestnél a „beton helyett fák és bokrok” (7292 szavazat) nyert, elsősorban a belvárosban, de konkrétumok nélkül,

a nyitott Budapestnél pedig a „védett kerékpáros útvonalak” kapta a legtöbb voksot, 4648-at. Utóbbi helyszín nélküli, azaz már önmagában ez a győztes elegendő lehet ahhoz, hogy totális felfordulást okozzon a belvárosban.

Ahol viszont szerepelt konkrét útszakasz, az az ötlet második lett a saját kategóriájában, 3435 szavazattal. Leírásában ez szerepel: a nagykörúti kerékpáros infrastruktúra biztonságosabbá tétele különböző eszközökkel, például fizikai elválasztó elemekkel.

A szabályok szerint az online és offline beérkezett szavazatok összesítését követően kategóriánként a legnépszerűbb ötletek valósulhatnak meg a rendelkezésre álló keretösszeg erejéig. Azonban ha a legmagasabb pontszámú ötletek nem töltik ki, úgy a maradék pénz összevonva is felhasználható a kategóriák soron következő két-két ötletének valamelyikére a főpolgármester döntése alapján.

Márpedig Karácsony Gergely alighanem a kerékpársáv mellett dönt.

Az eredmény szerint a Nagykörútra álmodott védett kerékpársávra és a „nyitott Budapest” kategória győztesére összesen nyolcezer szavazat érkezett, ami a város összlétszámát tekintve finoman szólva sem sok.

A teljes cikk ITT olvasható el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában