Küszöbön egy újabb háború?

2023.08.11. 23:21

Fokozódik a válság Nigerben: harckészültségbe helyezték a hadsereget

A nigeri junta elrendelte a hadsereg harckészültségbe helyezését, miután a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) csütörtökön bejelentette, hogy kész intervenciót kezdeni a nigeri demokratikus rend helyreállítása érdekében - jelentette az al-Arabíja pánarab hírtelevízió.

MW

A katonai hatalomátvételt támogatók gyülkeznek egy francia katonai támaszpont közelében a nigeri fővárosban, Niameyben 2023. augusztus 11-én

Forrás: Anadolu Agency / AFP

Fotó: Balima Boureima

A jelentés szerint a lázadók katonai tanácsa kész mozgósítani a tartalékos erőket az esetleges intervenció elleni fellépés céljából.

Pénteken az ország demokratikusan megválasztott elnökét, Mohamed Bazoumot a hatalomból eltávolító és házi őrizetbe helyező junta több ezer híve tüntetett a fővárosban, Niameyben működő francia katonai támaszpont közelében.

"Le Franciaországgal, le az ECOWAS-szal" - skandálták a tüntetők, akik nigeri és orosz zászlókat lobogtattak, és támogatásukról biztosították a puccsistákat, mindenekelőtt főnöküket, Abdourahamane Tiani tábornokot.

A hatalomátvétel óta a katonák az egykori gyarmattartó Franciaországot vették célba. Párizst vádolják azzal is, hogy ő áll az ECOWAS-nak a beavatkozásra kijelölt készenléti erők kialakításával kapcsolatos döntése mögött.

Franciaország, amely Niger szövetségese volt az államcsíny előtt, a nyugat-afrikai országban mintegy 1500 katonát állomásoztat, akik a nigeri hadsereggel együtt harcolnak a Száhel-övezet nagy részét fenyegető dzsihadista csoportok ellen.

Az ECOWAS vezérkari főnökei szombaton Ghána fővárosában, Accrában tanácskoznak, majd tájékoztatják a közösség vezetőit a döntés megvalósításának és a készenléti erő felállításának "legjobb eshetőségeiről" - közölték katonai vezetők.

Oroszország pénteken ismét ellenvetését fejezte ki bármilyen nigeri katonai beavatkozással szemben, amely szerinte elhúzódó konfrontációhoz vezethet az afrikai országban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában