Illegális bevándorlás

2022.07.06. 21:08

Röntgenkapuval átvilágított teherforgalmi sávot nyitottak a magyar-román határon

Egy második teherforgalmi belépő sávot is megnyitottak a Pete-Csengersima közúti átkelőnél a magyar-román határon, és ennél röntgenkapuval világítják át a kamionokat az illegális bevándorlók kiszűrése érdekében – derült ki a román határrendőrség szerdai közleményéből.

Az új teherforgalmi sáv beüzemelése alkalmából a legmagasabb szinten egyeztettek szerdán a határátlépés felgyorsításának lehetőségeiről a két ország határrendészeti szervei. A Balogh János altábornagy, országos rendőrfőkapitány és Victor Stefan Ivascu rendőrfőbiztos, a román határrendőrség vezetője közti megbeszélésen meghívottként Marian Matei Benone rendőrfőkvesztor, a román rendőrség vezetője is jelen volt.

A hatályos nemzetközi megállapodásoknak megfelelően (két uniós tagországról lévén szó) az újonnan kialakított sávon is csak egyszer állítják meg ellenőrzésre a járműveket, mégpedig a fogadó fél területén, vagyis a határ magyar oldalán. A román határrendőrség szatmárnémeti regionális kirendeltsége rendelkezésre tudja bocsátani a megfelelő számú képzett személyzetet a határellenőrzés felgyorsítása érdekében – hangsúlyozza a román fél által kiadott közlemény.

A találkozón a magyar és a román rendőri vezetők megtekintették a Pete-Csengersima határátkelőnél felszerelt röntgenkaput, amellyel ellenőrizhető, hogy nem bújtak-e el illegális bevándorlók egy-egy belépő teherautó rakterében.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában