Ország-világ

2021.04.12. 07:45

Durván sértheti a demokráciát a Facebook korlátozó akciója

Gombnyomásra képes beavatkozni szuverén államok belügyeibe a Facebook, amelynek a médiajogász szerint számos gyakorlata erősen aggályos.

A demokratikus folyamatokba történő durva beavatkozásnak tekinthető a Facebook múlt pénteki akciója, amelynek során drasztikusan korlátozták a politikusok által megosztott tartalmak elérhetőségét – mutatott rá a Magyar Nemzet által megkérdezett médiajogász. Papp János Tamás szerint a közösségi médiacég lépése azt is jelezheti, hogy profitra igyekeznek szert tenni az eddig ingyenes szolgáltatásból.

A magyar politikusok Facebook-bejegyzései elérésének erős korlátozása múlt pénteken

jól mutatja, hogy mekkora hatalma is van egy ilyen közösségi médiaplatformnak arra, hogy mindenféle jogi retorzió veszélye nélkül szorítsák vissza akár kormánytagoknak és miniszterelnököknek a nyilvánossághoz való hozzáférését

– jelentette ki a lapnak Papp János Tamás médiajogász. Szavai szerint meglehetősen aggályos, hogy a Facebook, és a hasonló techóriások által közölt adatok általában nehezen, vagy sehogy sem ellenőrizhetők, így abban sem lehetünk teljesen biztosak, hogy a pénteki események technikai hiba következményei voltak.

„Ezen platformok önkényének vagyunk kitéve mindannyian felhasználóként, s még ha el is fogadjuk, hogy a politikusok által megosztott tartalmakat pusztán gazdasági megfontolásból korlátozzák, akkor is számolhatunk azzal, hogy utóbbiak bármikor változhatnak,

és azzal együtt a közösségi médiumok moderálási gyakorlata is” – fejtette ki a szakember. Mint ismert, a Facebook idén januárban, az egyesült államokbeli Capitoliumnál kitört zavargások kapcsán jelentette be, hogy általánosságban véve korlátozzák a felületükön megjelenő politikai tartalmak elérhetőségét.

E mögött – vélte Papp János Tamás – az a megfontolás állhat, hogy a polarizált politikai vélemények és a heves viták elvehetik egyes felhasználók kedvét a platform használatától, ám szavai szerint az sem zárható ki, hogy az óriásvállalathoz közel álló politikai köröknek is érdekük fűződik a politikai tartalmak letekeréséhez.

Az is lehetséges, hogy a Facebook abból szeretne extra profitra szert tenni, hogy a különböző politikai üzenetek célba juttatásáért hirdetései díjakat számol fel. A közelgő 2022-es országgyűlésiképviselő-választás kapcsán időszerűnek láthatták, hogy jelezzék: az eddigiekkel ellentétben automatikusan nem fogják igazán hatékonyan elérni a szavazókat

– mutatott rá a médiajogász.

Papp János Tamás arra is kitért, hogy a Facebook és társai transzparenciájának hiánya nemzetközi színtéren is forró téma,

így például az Európai Unió azzal küszködik, hogy bár a Twitter, a Facebook és a hasonló nagy platformok aláírták az álhírek és a dezinformáció visszaszorítását szorgalmazó önszabályozó kódexet, visszaellenőrizhetetlenek a tartalommoderáló tevékenységek, ahogyan sokszor a techóriások által készített jelentések is.

„Úgy gondolom, a demokratikus nyilvánosság működésébe elég durva belenyúlásnak minősülő, káros gyakorlat, hogy kapuőrök dönthetik el, milyen információkhoz férhessenek hozzá a felhasználók. A közelgő választás miatt éppen az lenne kívánatos, hogy a platformok minél kevésbé cenzúrázzák, hogy milyen tartalmak jelennek meg a felhasználók hírfolyamában,

és az emberek maguk alkossanak ítéletet a politikai szereplők üzeneteiről” – fogalmazott a médiajogász, rámutatva: gyakorlatilag arról van szó, hogy magáncégek gombnyomással képesek beavatkozni szuverén országok belső ügyeibe.

Mint korábban megírtuk, múlt pénteken mintegy kilencven százalékkal csökkent magyar politikusok Facebook-bejegyzéseinek elérése, aminek a kormánypártiak mellett – Dömötör Csaba és Hollik István – baloldaliak is – Gyurcsány Ferenc, Fekete-Győr András, Donáth Anna – is hangot adtak. Később a vállalat a Hvg.hu megkeresésére technikai hibára hivatkozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában