Nagyvilág

2019.04.01. 19:50

EP-választás - Több volt miniszter is szerepel a spanyol konzervatív Néppárt listáján

Madri, 2019. április 1., hétfő (MTI) - Több volt miniszter is szerepel a spanyol konzervatív Néppárt (PP) európai parlamenti (EP) választási listáján, amelynek összetételét hétfőn jelentette be Pablo Casado pártelnök Madridban.

Madri, 2019. április 1., hétfő (MTI) - Több volt miniszter is szerepel a spanyol konzervatív Néppárt (PP) európai parlamenti (EP) választási listáján, amelynek összetételét hétfőn jelentette be Pablo Casado pártelnök Madridban.

A leendő spanyol konzervatív EP-képviselők feladatai közül a pártelnök kiemelte, hogy küzdjenek a katalán függetlenségi propaganda, és a Katalóniáról szóló "hamis hírek" ellen Brüsszelben is.

Véleménye szerint a katalán nacionalista pártok megpróbálják "kiforgatni" az EP-választásokat azzal, hogy a spanyol igazságszolgáltatás elől Belgiumba menekült Carles Puigdemont volt katalán elnököt, valamint az előzetes letartóztatásban lévő Oriol Junqueras volt elnökhelyettest jelölik EP-képviselőknek.

Mint mondta, a PP listájának "katalán karakterét" mutatja Dolors Montserrat listavezető személye is. A katalán politikus Mariano Rajoy kormányában a spanyol egészségügyi, szociális és esélyegyenlőségi tárcát irányította 2016 novembere és 2018 júniusa között.

A lista második helyén Esteban González Pons áll, aki az Európai Néppárt (EPP) képviselőcsoportjának egyik jelenlegi alelnöke. Őt követi Antonio López-Istúriz, az EPP főtitkára, aki 15 éve képviselője az Európai Parlamentnek.

Negyedikként a madridi autonóm kormány elnöke, Ángel Garrido szerepel a listán, akinek emiatt néhány héten belül le kell mondania jelenlegi posztjáról.

A húsz főből álló névsorban előkelő helyen szerepel José Manuel García Margallo, a Rajoy-kormány egykori külügyminisztere, aki 2011 december és 2016 novembere között volt tárcavezető. Előtte pedig 17 éven át EP-képviselőként dolgozott.

Helyet kapott a listán Juan Ignacio Zoido egykori sevillai polgármester, a Rajoy-kormány volt belügyminisztere is, aki az alkotmányellenesen megrendezett katalán függetlenségi népszavazás idején irányította a szaktárcát.

A spanyol konzervatív Néppárt az Európai Parlamentben jelenleg 16 mandátummal rendelkezik. Eddigi képviselői közül kilencen kerültek fel újból a választási listára.

A PP 2014-ben a korábbihoz képest nyolc mandátumot veszített olyan fiatal spanyol pártok térnyerése miatt, mint a radikális baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) és az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt.

Sajtóinformációk szerint a PP mandátumainak száma tovább csökkenhet, ha a Spanyolországban egyre erősödő radikális jobboldali párt, a VOX is valóban bejut az EP-be.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!